In verschillende culturen ervaren mensen allerlei emoties. Angst, woede, teleurstelling, verliefdheid etc. Welke invloed hebben deze emoties echter op ons lichaam? Een aantal maanden geleden doorliep ik met grote stress mijn sollicitaties. Klamme handjes, hartkloppingen als ik het gebouw binnenliep, zweet brak me uit (ook op plaatsen waarvan ik niet eens wist dat je eruit kon zweten… wel dus).

Hetzelfde gevoel ken jij misschien wel van de eerste keer dat je verliefd werd, de zogenaamde ‘vlinders in de buik’. Voelen we die allemaal hetzelfde of verschilt dat ook nog per persoon? Een nieuwe studie door Finse onderzoekers Proceedings of the National Academies of Science  blijkt dat emoties in ieder lichaam gelijkenissen vertonen. Gedurende vijf experimenten werden 701 participanten twee silhouetten van lichamen gezien samen met emotionele woorden, films, verhalen of gezichtsexpressies. Ze werden toen gevraagd welke kleur zij bij welke activiteit vonden passsen én in welk deel van het lichaam.

Op een blanke afbeelding van een lichaam moesten ze daarna aangeven in welke gedeeltes van het lichaam de sensaties sterker worden (rood en geel) of zwakker (blauw en zwart) als ze zich op een bepaalde manier voelden. De correlatie bij de participanten en het lichaam waarop ze hun gevoelens moesten aangeven bleek groot te zijn bij de diverse stimulanten (woorden, verhalen en films). De participanten afkomstig uit verschillende werelddelen bleken dezelfde gevoelens in te vullen.

Het resultaat? De mentale staat van het lichaam is een combinatie tussen spier en inwendige gevoelens en het zenuwsysteem die we niet makkelijk kunnen definieren. Als je jaloers bent lijkt het misschien alsof je rood in het gezicht wordt terwijl je dat misschien niet eens doet. Interesting!

Theatlantic.com

Leave a Reply