Je hebt een ‘held’ en je hebt ‘Mark Stroop’. De autoverhuurder uit IJsselstijn is niet bepaald eh… bang uitgevallen. Toen twee van zijn auto’s gestolen werden aarzelde hij dan ook geen moment, hij moest en zou zijn zwarte Opel Cascada en een zilvergrijze Volkswagen Golf terugkrijgen. Wat volgde was een bizarre tocht die eindige in Iraaks Koerdistan, hier zou hij met de dief onderhandelen over zijn auto’s.

Eind september had Stroop zijn auto’s verhuurd aan ene Sherzad en Mehmed toen hij een steekproef nam met het track & trace-systeem. Hij zag tot zijn grote verbazing zijn auto’s richting het Midden-Oosten rijden. Aan het AD vertelt hij:  ‘Soms doe ik dat, op de computer kijken waar m’n auto’s rondrijden. Dus ik zie die wagens in Turkije rijden! Terwijl ze een dag later terug moesten zijn. Dan weet je: dat gaat niet goed. En ze gingen ook nog richting Syrië. Ik dacht: mijn god, ik heb ze aan jihadstrijders verhuurd.’

Lange reis voor de boeg
Officieel waren de auto’s nog niet ‘verduisterd’ omdat ze nog niet waren teruggebracht op het afgesproken tijdstip. In de nachtelijke uurtjes zag Stroop de wagens langs de Syrische grens richting Irak gaan. De lange reis van de auto’s eindigde uiteindelijk in de plaatsen Duhok en Sersink, Irak.

Niet teruggebrachte huurauto’s zijn niet verzekerd wat een probleem zou betekenen voor Stroop. €75.000 kostenpost wat zijn bedrijf Silverline – hoe gezond dan ook – niet kon hebben. Tijdens zijn zoektocht naar een goede begeleider komt Stroop in contact met ‘meneer Saman’, een Koerdische Nederland die hier voor de politie werkt en in Iraaks Koerdistan een politievakbond helpt op te richten naar westerse maatshaven. Met een kalashnikov op de achterbank gingen ze op pad.  ‘Vond hij belangrijk, die móest mee. Dan weet je wel meteen waar je bent.’ 

Het track & trace-systeem hadden de autodieven ondertussen al uit de auto’s gesloopt. Politiehulp kon pas na drie dagen nadat Stroop alle benodigde stempels had verzameld. Van Interpol tot aan de lokale politie. Iedereen zocht mee naar de twee auto’s. Op de terugreis naar Nederland kreeg Stroop het verlossende nieuws: de wagens én de daders waren terecht.

“Denk je dat je er bent”
Uiteraard volgde daarna nog een bureaucratisch gevecht met allerlei papieren rompslomp. In november mocht Stroop, vergezeld door twee vrienden, zijn wagens eindelijk ophalen in Duhok. Denk je net dat alles afgerond is… staat je nog een verrassing te wachten.

In Duhok dook ook ineens een kapitein van de militaire politie op: de neef van Sherzad, ‘het brein’ achter de diefstal van de Volkswagen en Opel. Of Stroop wilde afzien van de aanklacht tegen zijn geliefde neef Sherzad zodat die een jarenlange celstraf kon ontlopen.

Sherzad zou 15 jaar gevangenisstraf krijgen. Stroop legde uit dat hij 10.000 dollar kosten had gemaakt, daarvan wilden ze er uiteindelijk 7000 terug betalen. ‘Toen ik daar uiteindelijk maar mee instemde, ik wilde tenslotte ook levend weg, veranderde de sfeer compléét: we kregen zelfs nog een lunch aangeboden.’

Via AD.nl
Foto: Shody Careman

Leave a Reply