Op reis wil je genieten van de hoogtepuntjes, je bent er niet voor niets even tussenuit. Daarom delen we in dit artikel de culinaire hoogstandjes van de Algarve in Portugal. Van traditioneel tot een Nederlandse touch en een goede allemans-steak.

In dit artikel lees je meer over hoog aangeschreven restaurants op diverse plekken in de Algarve. Doe er vooral je voordeel mee tijdens je volgende trip!

The Olive Tree Restaurant – Vale d’Oliveiras Quinta

De typische Portugese keuken, maar dan op hoog culinair niveau, dat kan je verwachten bij The Olive Tree Restaurant. De echte smaken van Portugal in een vier tot zesgangen tasting menu waar je de hele avond met volle teugen van geniet. De foto’s zeggen al genoeg, maar de smaak vertelt je nog veel meer. Iets om zelf te ontdekken dus, maar voor nu alvast de plaatjes om de smaakpupillen alvast lekker te maken. Tot in perfectie werd elk gerecht opgediend, gepaard met een bijpassende wijn.

Als ik de Portugees die tegenover mij zat moet geloven is dit traditioneel eten in z’n nopjes. Met als favoriet de ‘Seared Turbot’. Een vis die je niet heel vaak op de menukaart ziet staan maar wel ontzettend lekker is. De favoriet van ons beide, mede dankzij de romige aardappelpuree met zwarte inktvis inkt die ernaast geserveerd werd.

Wat ook veel gegeten wordt door Portugezen is varken. Zo stond dus ook ‘Black Pork’ op het menu. De malsheid van het gerecht deed de tafel stilvallen. Ook van dit gerecht zou ik wel opnieuw willen genieten.

Avenida Restaurant – Avenida Lagos

Pal aan de haven en aan het centrum van het pittoreske stadje Lagos vind je Avenida restaurant. Reserveer vooral even van tevoren, want dit restaurant is geliefd onder velen. En als je de unieke ervaring wil aan de keuken te zitten, moet je helemaal op tijd zijn met het reserveren van de ‘chef’s table’.

 

Heb je een plekje bemachtigd? Dan ben je vast al overrompeld van het aanbod op de menukaart, maar we vertellen je graag dat je niet hoeft te kiezen. ‘Chef’s menu’ is de grote aanrader van het restaurant, als het aan ons ligt. Hier kan je elke dag voor terug komen, want elke dag is dit menu veranderd. De chef-kok in de keuken bepaalt die avond nog jouw menu en serveert dat hoogstpersoonlijk vanuit de keuken op de chef’s table. Dat is pas een culinaire ervaring.

 

Met de sociale chef-kok hier kan je wel een gezellig babbeltje maken, hij heeft Nederland vaarwel gezegd en is in de Algarve in Lagos komen wonen met zijn vrouw. Hij is gek op de omgeving, van Sagres tot de Spaanse grens: “Ieder plekje heeft z’n eigen charme”, aldus Roeland Klein. “In het begin moest ik wel even wennen aan de cultuur, iedereen gaat hier erg uitgebreid lunchen. Hier bestaat een boterham kaas in een half uurtje niet, er wordt uitgebreid gegeten en daar wordt ook de tijd voor genomen.” Dat kunnen we zien!

En wat is dan het favoriete typische Portugese gerecht van Roeland? Açorda. “Daarnaast vind ik het ook heerlijk dat hier de vis en zeevruchten altijd op z’n verst zijn”.

Roeland Klein is de zoon van Michelin chef Jan Klein, die zijn ster kreeg bij het restaurant Hermitage. Hier begon Roeland ook als klein jongetje van 14 jaar in de spoelkeuken, maar toen heette het restaurant nog de Brave Henrik. Twee jaar later stond hij naast school full time in de keuken. En die ervaring proef je nu terug vanuit de keuken van het Avenida restaurant.

Wil je ook genieten van zijn ontbijtgerechten? Boek dan jouw overnachting bij Avenida hotel. Dan geniet je de volgende ochtend zowel van een ontbijt buffet als a la carte ontbijtgerechten. Daar begin je pas écht lekker je dag mee.

Piri Piri Steakhouse – Pine Cliffs Resort

Alle steak liefhebbers opgelet: Piri Piri Steakhouse in de Algarve wil je niet overgeslagen hebben. Op de menukaart staan allerlei soorten steak vanuit diverse regio’s. Om het kiezen nog lastiger te maken is het ook aan jou te bepalen hoeveel gram je hebben wil. De droom voor iedere liefhebben dus. Neem vooral even de tijd om de menukaart te bestuderen onder het genot van een goed wijntje, of vraag het personeel om advies.

Naast de goede steak serveren ze hier zoals bijna overal in de Algarve goede verse vis. Smaakt toch net even anders dan we gewend zijn in Nederland, lees: veel beter. En als je dan nog niet genoeg hebt gehad, raden we je ook aan om even te blijven zitten voor het dessert. Van alle bovenstaande restaurants kunnen we wel zeggen dat deze uitblinkt in het nagerecht. Vooral de Banoffee was te snel op.

Leave a Reply