Soms wil je er gewoon even tussenuit. Even een stedentrip, maar wel met het relaxte vakantiegevoel zodat je uitgerust weer thuiskomt. Mooi weer, culinaire hoogstandjes, wijn en prachtige straatjes om rond te struinen. Malta heeft het allemaal!

Malta is een zogeheten dwergstaat gelegen in de Middellandse Zee tussen de landen Italië, Libië en Tunesië. Met alle prachtige en prehistorische bouwwerken voelt Malta als één groot openluchtmuseum. Het eiland is ongeveer zo groot als Texel en telt ruim 7.000 jaar aan geschiedenis, een unieke bestemming voor een vakantie én stedentrip.

Steden tips: Mdina, Marsaxlokk, Valletta

Mdina is de oude hoofdstad van Malta, het lijkt hier net alsof je door het decor van een film loopt. Wat al begint bij de brug naar de megagrote, oude en prachtige stadspoort. Er mogen hier (op een paar uitzonderingen) ook geen auto’s rijden. Het is alsof de tijd hier heeft stil gestaan en je komt vooral koetsen met paarden tegen. Mdina wordt ook wel ‘The Silent City’ genoemd.

Marsaxlokk is het vissersdorpje op Malta. Denk aan kleur, gezelligheid en een vismarkt (met meer dan alleen vis). Het is heerlijk om hier even langs te slenteren, kijk uit op de dobberende vissersbootjes, lokale drukte op de markt en terrasjes om op neer te strijken.

Valetta is de huidige hoofdstad en kleinste hoofdstad van Europa. Je vindt hier de straatjes die je tegen wil komen op vakantie, sfeervol en gezellig. Daarnaast zijn er ook bezienswaardigheden als je je vakantie toch nog wat interessanter wil maken. Denk aan de indrukwekkende Sint-Jansco kathedraal en de Upper Barrakka Gardens met een uitzicht over de The Three Cities en de Grand Harbour.

Wist je dat: De ridderorde van St. John liet in 1566 kanonnen aanleggen die werden afgeschoten om schepten te verwelkomen. Deze zijn tot 1954 gebruikt door het Maltese leger en nu worden er ceremoniële saluutschoten afgevuurd. Heel gaaf om bij te zijn! Je moet dan wel op tijd zijn, ze worden twee keer per dag stipt om 12.00 en 16.00 uur afgeschoten.

Restaurant tips: Commando & The Harbour Club

Commando is een restaurant en wijnbar en ligt langs de kronkelende weg die van het mooie dorp Mellieħa. Je vindt het restaurant in een gerestaureerd 300 jaar oud gebouw. De trotse culinaire traditie van dit familiebedrijf gaat terug tot de oorlogsjaren 1930. De naam verwijst naar de tijd dat de grootvader van de huidige chef gastvrijheid bood aan de Royal Marines. Verse lokale ingrediënten worden nauwkeurig bereid om fantastische gerechten te creëren met subtiele moderne wendingen. In 2023 werd Commando door de Michelingids voor het derde jaar op rij bekroond met een Bib Gourmand. En dat snappen we helemaal!

The Harbour Club is weer een geheel andere ervaring. Hier ben je aan het juiste adres als je houdt van wat meer luxe. Het restaurant is chique ingericht en op de kaart staan culinaire hoogstandjes. Net als bij Commando, maar in een meer high class sfeertje. Per gang krijg je een kaartje van de straat waarnaar je gerecht vernoemd is. Een extra ervaring wat de avond nog net dat beetje meer speciaal maakt.

Wijn tip: Ta’ Betta Wines

De wijngaard Ta’ Betta Wines vind je in de groene omgeving van Girgenti in Siggiewi. Het bestaat uit vier hectare land gelegen op ongeveer 200 meter boven zeeniveau. Het is een familiebedrijf en de naam komt van Bettina, de dochter. Ta betekent: belongs to, Betta komt van Bettina.

 

Ze hebben 10 jaar lang op toestemming tot het transporteren van de wijnen gewacht. En in de tussentijd? Hebben ze zelf van de wijnen genoten! Je kan je dus wel voorstellen dat de wijnen nu na 10 jaar op z’n best zijn. Dat zal je proeven bij de proeverij!

Activiteiten tip: Girgenti Olive Grove

De Girgenti Olive Grove ligt op een andere schilderachtige locatie in Siggiewi. Je vindt hier olijfbomen van honderden jaren oud welke met veel zorg verzorgd worden zonder chemische bestrijdingsmiddelen. En dit uit zich zeker in de overheerlijke olijfolie welke terecht bekend staat om zijn heerlijke smaak en hoge kwaliteit.

Naast het proeven van de olijfolie heeft de vriendelijke eigenaar nog veel meer in huis om van te proeven. Maak bijvoorbeeld gezellig met hem de traditionele ‘pizza’ Ftira. Dit is een ringvormig, Maltees zuurdesembrood, meestal gevuld met vullingen als sardines, tonijn, aardappel, verse tomaat, ui, kappertjes en olijven. Heerlijk!

Verblijf tip: Hotel Corinthia Palace

Corinthia Palace in Malta is omgeven door prachtig aangelegde tuinen. Het is perfect uitvalbasis voor een ontspannende vakantie én daarbij een van de toonaangevende 5 sterrenhotels op het eiland. Je leest hier alles over Hotel Corinthia Palace.

Leave a Reply