Kun je het nog herinneren, die tijd voor Whatsapp, Facebook en Snapchat? Hoe communiceerden mensen toen eigenlijk met elkaar? Misterdaily geeft jou een korte samenvatting over de geschiedenis van de communicatie om je geheugen op te frissen.

Van rotsschilderingen tot schrift 

Het begon allemaal, duizenden jaren geleden, met beeldtaal, zoals de rotsschilderingen door de oermens en petrogliefen (afbeeldingen in een rots gekerfd). Opvallend is dat de mens zelf nauwelijk is getekend, maar dat het vooral om afbeeldingen gaat van dieren en jachttaferelen. Moelijk voor te stellen met al die selfies van nu, hè? Uit deze beeldtaal volgde het eerste schrift. Dit leek totaal nog niet op het alfabetische schrift van nu, maar bestond uit pictogrammen.

Ver schrijven

Mensen communiceren ook al eeuwenlang over afstand, maar vroegere methoden kostten wat meer moeite dan een simpele tik op de verzendknop. Voorbeelden van vroegere telegrafiemethoden waren de rooksignalen die over de Chinese muur werden gestuurd en de tamtam. Telegrafie betekent “ver schrijven”, en met de tijd werden boodschappen ook steeds verder verstuurd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vlogen de berichten je letterlijk om je oren met de inzet van wel 250.000 postduiven. De duif is nu vervangen door de postbezorger die informatie, persoonlijke boodschappen en de ‘van harte gefeliciteerd‘ zo bij jou door de brievenbus gooit.

Onzichtbare wegen

Wanneer is de laatste keer dat jij een kaartje hebt verstuurd? En nee, we bedoelen niet die E-card of afbeelding op Facebook die je hebt gemaakt voor je oma. Best jammer eigenlijk, want hoe leuk (en origineel tegenwoordig) is het om iemand te verrassen met een felicitatiekaartje? Fysieke boodschappen worden steeds minder populair, en de wegen die berichten afleggen zijn niet langer zichtbaar. Deze trend begon met de telefoon en de ontwikkeling van het Internet, en ging verder met de wereldwijde omarming van mobiele telefoons. Wist je trouwens dat het eerste mobiele gesprek al in 1973 werd gevoerd? Tegenwoordig is het mobieltje getransformeerd van een waar bakbeest naar een slim machientje. Met de opkomst van sociale media en whatsapp werd het bovendien mogelijk om binnen no time alle (on)nodige gebeurtenissen uit je leven te delen met iedereen, behalve dan met degene naast je, want waarom zou je daar nu nog mee praten?

 

Leave a Reply