Porto, de prachtige stad aan de Douro rivier én het strand. Het is de op een na grootste stad van Portugal en een culinair pareltje. Porto staat voornamelijk bekend om de herkomstplaats van port, maar wat ons betreft ook om de culinaire hoogstandjes die in de stad te vinden zijn.

De restaurants hieronder zijn slechts een greep uit de sterrenrestaurants waar je terecht kan in Porto. Maar dit zijn in ieder geval stuk voor stuk dikke aanraders. Geniet alvast van een voorproefje uit Porto…

The Yeatman

We beginnen de reeks met de meeste sterren, het Michelin restaurant van The Yeatman hotel heeft er namelijk wel twee! Dat is niet mis, en we zijn vereerd dat we hier een diner mochten ervaren. Met een prachtig uitzicht op de oude stad Porto namen we plaats aan tafel. Dit restaurant bevindt zich namelijk aan de andere zijde van de rivier, bij alle wijn en porthuizen.

De starter bestond uit een zeewier pakketje van een culinaire vis-sensatie. Zonde om in een hap weg te slikken, maar neem van ons aan dat het lastig is in hapjes op te eten. Gelukkig kwam er nog een heerlijk gerecht uit de zee op tafel. Chef Ricardo Costa verzint ter plekke wat er op je menu zal staan, dus alles is altijd met de meest verse producten bereid. Dat was ook wel te merken aan de steak die na de vis volgde.

Tot slot het dessert, een frisse wolk van zoete merengue met pistache en hieronder een soort pudding. Misschien niet het meest fraaie dessert om een foto van te maken, maar in het echt zag het er een stuk beter uit, en de smaak was ook fantastisch.

Antiqvvm

Antiqvvm, wat ons betreft de meest culinaire ervaring van heel Porto. Tot nu toe heeft het restaurant één Michelin ster, dubbel en dwars verdiend! Je ervaart het al bij binnenkomst. De service is uitstekend en ontzettend vriendelijk. Dat brengt een fijne sfeer in het restaurant, welke aangevuld wordt door een sfeervol interieur met een prachtig uitzicht op de rivier.

En dan natuurlijk: de gerechten. Prachtig opgemaakt, chique opgediend en stuk voor stuk een smaaksensatie voor het smaakpalet. De eerste gang die wij op tafel kregen is vooral voor een echte Nederlander een verwennerij. De vis had iets weg van haring, maar was een bijzondere haarstaart vis (cutlassfish). Deze werd vers geserveerd met hints van tomaat, forelkuit, koriander, aadbeien en bloemen. Zeker een fris begin, geserveerd met de Portugese sparkling wijn waar we zo dol op zijn.

De tweede gang was net zo fris, en iets zoeter. De favoriet van de avond, en stiekem van alle gerechten die we in Porto geprobeerd hebben. Foie Gras met gerookte paling, appel, balsamico en een brioche met vlierbessen glazuur. Een overheerlijke combinatie en een echte winnaar.

Door naar de hoofdgerechten. Te starten met de vis: rode mul, koraal, zee-egel, garnalen en bloemkool. Wederom natuurlijk zo vers, dat het net is alsof de vis nog voor je plaatsnam gevangen is. En het hierop volgende vleesgerecht is ook benoemswaardig: lamsvlees met zoete aardappelpuree en een jus die daar perfect mee gepaard ging.

 

Om het diner af te sluiten werden we verrast door een bijna een compleet tweede diner van desserts. Te beginnen met eerste gang van een onwijs speciale cheesecake, waarvan de ‘cheese’ speciaal door de chef ontwikkeld is. De tweede gang was een chocolade hemel, het werd even stil aan tafel. En dan de grootste verrassing bij de koffie of thee: nog vier zoete culinaire hoogstandjes om het diner mee af te sluiten. De kers op de taart.

DOP restaurant

Het culinaire top restaurant welke het meest centraal in het bruisende hart van Porto ligt. Ook locals zijn zeer te spreken over chef-kok Rui Paula van DOP restaurant, en bestempelen hem zelfs als ‘beste chef van Porto’. Dat is te verklaren, gezien dit hoogstaande restaurant het meest in de buurt komt van de traditioneel Portugese keuken. Wat je natuurlijk wel wil ervaren als je in Portugal bent.

Chef Rui Paula is zelf ook geboren in Porto en met zijn gerechten neemt hij je mee op avontuur door de klassieke Portugese keuken. We starten dan ook met een typisch Portugees gerecht: Açorda. Het favoriete Portugese gerecht van de Nederlandse Chefkok Roeland Klein, die in de Algarve is gestrand. Het gerecht bestaat uit stukjes brood met knoflook, koriander, olijfolie, peper, zout en eieren. Het heeft een consistentie die lijkt op broodpasta, en deze variant bevatte ook kabeljauw. Op tafel wordt het gerecht afgemaakt door alles door elkaar te mengen. Zie het verschil tussen de foto’s hieronder! En het tweede voorgerecht: de octopus carpaccio.

De hoofdgerechten die volgden waren stuk voor stuk fantastisch. Dit restaurant verdient wat ons betreft ook een Michelin ster. We zijn niet verbaasd als ze deze binnen de kortste keren binnenslepen!

Allereerst het visgerecht: de zeebaars met inktvis, mosselen en linguini nero. Een speciale en verrassende smaak, waarbij je de laatste restjes saus nog van het bord dipt met een broodje. Net als bij de jus en tapenade van het volgende gerecht: de dry-aged entrecote steak met zoete aardappelpuree en knapperige groenten.

En dan is het culinaire avontuur al bijna voorbij. Het diner wordt afgesloten met twee laatste gangen; de desserts. Allereerst een fijne frisse combinatie van mango, kokos, limoen en chilipeper om het smaakpalet mee te verrassen en op te frissen. Dit was zeker een favoriet en een aangenaam vervolg na de hoofdgerechten. Ook bij restaurant DOP werden we nog wel met een chocoladedroom verwend. Sao Thomé chocolade met banaan en ‘fava tonka broad bean’. Toe maar!

Vila Foz

Gelegen aan het strand vind je Vila Foz. Een prachtige plek waar je ook het Michelin restaurant vindt in een prachtige zaal waar maximaal 35 gasten kunnen dineren. Service staat boven alles en helaas hebben de dit niet kunnen ervaren. We zouden er dus niets meer over kunnen zeggen dan dat de zaal al de beste verwachtingen schept. Hier zouden we zeker voor terugkomen…

De lunch was hier namelijk al ontzettend aangenaam. Je kan dan plaatsnemen bij het restaurant Flor de Lis, met een fantastisch terras wat uitzicht geeft op de villa (wat je bijna een kasteel zou kunnen noemen). Met een beetje mooi weer zit je hier heerlijk in de zon met een glaasje bubbels in je handen. De menukaart is ruim, je kan jezelf hier prima trakteren op een gangenmenu tussen de dag door.

Wil je jezelf nog even meer verwennen? Dan kan je hier ook nog terecht in de spa. Boek een fijne massage en geniet van de sauna en het zwembad na afloop.

In Diferente

Wat valt de passie uit de keuken van In Diferente goed te proeven! Misschien wel geen Michelin ster, maar wel een Bib Gourmand. Deze wordt toegekend aan restaurants waar je voor minder geld wel drie volwaardige gangen naar keuze kan eten. Het zijn restaurants die bekend staan om hun generositeit en geweldige prijs-kwaliteitverhouding. Tijdens ons bezoek was het mogelijk naast de standaard kaart te kiezen voor een speciaal truffelmenu. Uiteraard probeerden we deze uit. En elk gerecht complimenteerde de truffel, zelfs het dessert.

De hoofdgerechten bestonden uit de zeebaars met een spinazie orzo en eend met pompoen, bimi en paddestoelen. De vis was natuurlijk heerlijk vers en viel uit elkaar van malsheid. De orzo viel ook goed in de smaak, op een of andere manier vinden we dit veel lekkerder dan de gewone risotto rijst. Maar wat het meest in de smaak viel, was toch wel de eend. Supermals en heerlijke smaken bij elkaar, vooral de pompoen en de vleessaus waren een match made in heaven. Je zou denken dat dit het hoogtepunt was, maar we hadden het dessert nog niet geprobeerd…

Het dessert was echt bewonderingswaardig. En dat hebben we natuurlijk hierboven al vier keer gezegd, maar deze is een culinaire winnaar. Een unieke combinatie van truffel, witte chocolade lava en hazelnoot. Een smakencombinatie die je nooit zal vergeten. Iets om zelf te ervaren, het valt niet te omschrijven.

Leave a Reply