Culinair Malta: proef het eiland aan tafel van Palazzo Preca & Noni Larissa Hendriks April 25, 2022 Hotspots Op vakantie wil je genieten, en dus gingen wij op pad om de beste eetgelegenheden op Malta voor je uit te zoeken. Dus mocht je een reisje boeken naar Malta, zorg dan zeker dat je hier een reservering hebt staan! Malta was een Britse kolonie, daarna werd het land een republiek. Malta is in 2004 toegetreden tot de Europese Unie. Naast de prachtige lange geschiedenis is het eiland ook rijk aan culinaire hoogtepunten. Palazzo Preca van Ramona Wat staat hier een pittige tante aan het roer! Ramona Preca weet wel hoe ze moet koken. Gelukkig voor kookliefhebbers heeft ze een receptenboek geschreven, dan kan je eens proberen de kookkunsten te evenaren! Wij vonden het makkelijker om aan te schuiven bij haar in het restaurant Palazzo Preca. Als welkomsthapje kregen we gefrituurde balletjes met rijst en kaas, als een Nederlander durf ik het bijna niet te zeggen maar: nog lekkerder dan een bitterbal. En dan nu snel verder naar de starters, voor je al afhaakt door deze gedurfde opmerking. De eerste gerechten op tafel waren meteen fantastisch. Een heerlijke kalfscarpaccio met truffel olie, pecorino kaas en (de beste toevoeging) geroosterde hazelnoten, naast een typisch Maltese salade met verse geitenkaas en Maltese worst. Sowieso zijn lokale gerechten altijd het best bereid, en deze salade was dan ook de favoriet van de avond. Hoor je iemand niet snel zeggen over een salade hé? Dus zeker proberen als je op Malta bent! En dan nu de volgende gangen, de ietwat zwaardere gerechten. Viskoekjes en gefrituurde kaas. Beide ontzettend lekker, wel wat zwaarder op de maag dus houdt hier rekening mee! Wat je overigens wel weer prima weg kan spoelen met een lekkere lokale wijn. We wisten voor deze reis niet dat Malta zulke fijne wijnen produceerde. De witte wijnen hebben haast allemaal een hele kleine lichte prikkel, en de rode wijnen zijn ontzettend zacht. Als hoofdgerecht kwam de pasta op tafel. Op Malta vind je veel pasta’s, de Italiaanse invloeden zijn hier zeker aanwezig. De lokale bevolking is gek op pasta, als liefhebber zit je hier dus goed. Ramona serveerde ons een truffel tagliatelle met truffelroom en biefstukreepjes. Genieten! Je zou denken dat er geen ruimte is voor meer, maar gelukkig trainen we regelmatig de maag met grote diners. Zo konden we nog een extra gerecht proberen, welke zeker de volle maag waard is. Een vers vispakketje met garnaal, schelpen, mosselen en zeebaars. Een feest op tafel! Helaas niet een fotowaardig pakketje, maar wel een waardige smaaksensatie. We zouden Ramona graag mee terug naar Nederland nemen. Noni Gastronomie Allereerst even complimenten over de inrichting van de zaak: wauw. Wat een prachtige plek! Alsof je weer even terug de tijd ingaat. Je voelt je hier de keizer te rijk. En al helemaal wanneer de eerste complimenten van de chef opgediend worden. Een ruim aanbod van diverse gerechtjes om alvast smaaksensaties te beleven. En dan begint het menu. Elke dag is er een tasting menu waar je voor kan kiezen. Deze kost 125 euro en als je wine-pairing hierbij besteld ben je een extra 75 euro kwijt. Bij de start wordt een voortreffelijke champagne geserveerd die mooi de Gillardeau Oyster begeleid. Om vervolgens door te gaan op een zouter gerecht, de ‘Quassata’, een mooi traditioneel gerecht met spinazie, gezouten kabeljauw, ansjovis en gerookt schuim. Wanneer de ravioli op tafel kwam waren we aangenaam verrast, drie vrolijke zonnetjes van ravioli werden in de borden vergezeld met een heerlijke lokale pecorino, pompoen en amandel. Precies genoeg! En dan nu de hoofdgerechten, vis en vlees zoals je ’t niet vaker opgediend krijgt. Want wie kent de ‘wrakvis’ al? En wie heeft vaker duif gegeten? Hier kan je deze culinaire ervaring ophalen. De vis werd geserveerd in een eiwitsaus met zee kruiden en schelpen. De duif werd opgediend met artisjok en een speciale koffiesaus, welke erg goed smaakte bij het vlees. Bij de duif ervaar je drie verschillende stukken vlees. De bovenkant heeft een hele andere structuur dan de binnenkant en de onderkant. Het is net alsof je geniet van drie verschillende stukken vlees! Het pre-dessert was voor mij als dessert liefhebber het hoogtepunt van de avond. Heerlijk fris en zoete aardbeien met boekweit crunch, kamille ijs en een saus van aardbeienjam. Ik kan met volle eerlijkheid vertellen dat dit een van de beste desserts is die ik geproefd heb. Mag ik het recept alsjeblieft? Vaak vind ik persoonlijk het pre-dessert lekkerder dan het hoofd dessert. Maar hier was ik echt aangenaam verrast en vond het erg jammer dat ik het niet helemaal op kreeg! Een machtig chocolade dessert met banaan, karamel en pinda deed me overwegen een doggybag te vragen. Heerlijk! Dus hou zeker wat ruimte over voor het dessert, je kan altijd aangeven of het even kan wachten zodat de andere gangen wat kunnen zakken. Post Views: 1,369 Leave a Reply Cancel ReplyYou must be logged in to post a comment.