De Montagnes du Jura zijn de perfecte combi van ruige natuur, culinaire verrassingen en knusse slaapadressen.

Wij pakten de NIO vol (genoeg ruimte voor koffers, camera’s én een flinke wijnvoorraad voor op de terugweg) en gingen op pad. Beste feature? Je tovert ’m in no-time om tot een mini-slaapkamer. Gratis kampeerplekjes, een nacht in een wijngaard, matras uitrollen en slapen onder de sterrenhemel.


Schapen, husky’s en herdershonden

We trapten af met een wandeling bij Au Rythme du Troupeau. Geen gewone hike, maar meelopen met een kudde schapen en hun trouwe viervoeters. Deze honden leiden elkaar op tot herdershond – iets wat mensen simpelweg niet kunnen. Indrukwekkend om te zien hoe serieus ze hun werk nemen. En terecht, want wolven en andere roofdieren liggen hier echt op de loer.


Daarna: cani-hiken. Met een husky aan je middel ben je ineens een soort zomerse sledehond. Door bossen, riviertjes en modderpaden. Dit is bijna een sport! En eerlijk is eerlijk: ook precies het zetje dat we nodig hadden.


Slapen en eten als een local

Na al dat wandelen streken we neer in l’Auberge de Ruffieu. Knus dorpje, warm onthaal en een diner zoals alleen Fransen dat kunnen: eenvoudig, maar heerlijk. De volgende ochtend natuurlijk croissants, stokbrood en sterke koffie. Bien sûr.


Van bergpanorama’s tot moerasmagie

De klim naar de Grand Colombier leverde ons uitzichten op waar je stil van wordt. Helaas geen tijd om ’m helemaal te lopen (spijt!), maar wel een reden om terug te komen. We raden dan ook zeker aan om alles te hiken. Lunchen deden we bij Les Epicurieux: fine dining langs de weg, met smaken uit alle windstreken. Het dessert? Zag eruit als pâté, smaakte als appeltaart in de hemel.


’s Middags gingen we met gids Alex het Lavours-moeras in. Via houten paden langs kikkers, bevers en (hopelijk de volgende keer) buffels. Als je meer van korte wandelingen houdt, kan je beter hier zijn. Je bent zo het park door, maar geniet alsnog van mooie natuur om je heen.

Wijn, zwembad en gastvrijheid

Onze eerste wijnstop: Caveau Bugiste. Rondleiding, proeverij én een hond die net zo enthousiast leek over wijn als wij. We hebben uiteraard wat flesjes meegenomen. De regio is perfect voor je wijn-inkopen, je kan met een grote auto (zoals onze NIO) genoeg flessen kwijt om mee terug te nemen naar Nederland. Na de inkopen was het tijd om in te checken bij Clos Bo’M, een B&B met alles wat je wil: zwembad, uitzicht en een host die gastvrijheid tot kunst verheven heeft. Haar kookkunsten zullen we nog lang herinneren.


Sportief de dag in

Trailrun rond Lac de Barterand: bossen, druivenranken en frisse lucht. Een fantastische route als je beginner bent met trailrunnen of als je een stevige hike wil doen. Precies genoeg hoogteverschil, deels tussen de bossen op dunne paadjes, deels over asfalt door dorpjes en deels over gras en grind langs wijngaarden. Dat deed ons meteen denken aan een volgende wijnstop: wijn scoren bij Caveau Quinard, een familiebedrijf waar traditie en toekomst perfect samenkomen.


Overnachten deden we bij Racine Perchée, een eco-zen toevluchtsoord in het groen. Denk kikkerconcert bij het ontbijt en homemade diners waar je blij van wordt. Vooral na zo’n actieve dag door de bossen. Dan heb je die maaltijd dubbel en dwars verdiend!


Een burgemeester met smaak

Op dag vier fietsten we van Massignieu-de-Rives naar Brégnier-Cordon. Halverwege deden we een wijnproeverij bij Caveau Martin-Barbaz, waar we werden ontvangen door de burgemeester zelf. Relaxed, bevlogen en gek op biodynamische wijn. Onze favoriet.


Slapen deden we in Finland’Ain, dit zijn houten chalets met uitzicht om u tegen te zeggen. Waren er maar meer van dit soort verblijven, hier kunnen we wel aan wennen. Diner was een BBQ bij Bistrot de la Cascade. Hier vind je elke woensdag een buurt BBQ, ten minste, deze sfeer lijkt het wel. Je mag zoveel mogelijk opscheppen als je wil en aan kunt.


Colmar: Disney vibes & slow food

Op de terugweg maakten we een stop in Colmar. Denk kleurrijke huisjes en bloemen overal. Hoogtepunt: lunch bij L’Arpège Bio. Verborgen parel, alles klopt hier: van bediening tot slow food menu. Wil je indruk maken op je tafelpartner, reserveer dan een tafeltje hier. Deze gaat de top 10 in van onze speciale lunches op speciale plekken.


Daarna nog een stop bij L’Un Ses Sens, een natuurwijn bar waar elke fles raak is. We gingen uiteraard niet met lege handen naar huis. Afsluiten deden we bij Wistub Brenner, traditionele gerechten, locals aan tafel, en het perfecte slotstuk van een trip die alles had.

Leave a Reply