We ademen allemaal, vanaf onze geboorte. Wist je dat we als baby’s worden geboren als perfecte ademers? Wanneer we ouder worden, gaan we inefficiënter op de borst ademen, of erger, door de mond. Wat als we door de manier waarop we ademen te veranderen, de manier waarop we ons voelen, slapen en leven kunnen veranderen?

De meesten van ons zijn zich er niet eens van bewust, we ademen zonder er veel aandacht aan te besteden. Oprichtster van Moonbird, Stefanie Broes, wilt veranderen hoe je ademt, en dit is waarom je dat zou moeten doen…

Voordelen van ademen

We worden ouder en gaan door alle ervaringen, stress en meer, sneller ademen. Vaak door de mond, met spanning in de nek, opgetilde schouders en hoog in de bovenborst. Bewust aandacht besteden aan onze ademhaling kan enorme gezondheidsvoordelen opleveren, variërend van een diepere slaap tot meer creativiteit. En het mooie is dat dit voor iedereen beschikbaar is.

Moonbird helpt

Ademhalen is gratis, maar net als bij sporten kan het soms lastig zijn om in je eentje te oefenen. Extra motivatie kan helpen en gelukkig is er nu: Moonbird. Een klein apparaatje in je hand wat zich op het ritme van een ademhaling uitzet. Je kan diverse programma’s kiezen, zoals in slaap dommelen of even een relax moment overdag. Het werkt rustgevend en maakt geen geluid, tenzij je de begeleiding via de app op je telefoon aan zet. Met Moonbird hoef je niet na te denken of te tellen, alleen te voelen en mee te ademen. Ideaal!

We kunnen dagenlang zonder water leven, wekenlang zonder voedsel, maar slechts enkele minuten zonder lucht. Toch besteden we veel aandacht aan wat we moeten eten en drinken, maar niet aan de kwaliteit en kwantiteit van onze ademhaling.”
Stefanie Broes, CEO en oprichtster van Moonbird

Stefanie heeft een doctoraat in de farmaceutische wetenschappen, is een ervaren beoefenaar van yoga, meditatie en ademwerk, en is een ex-insomniac. Ze past dagelijks een langzame ademhaling toe om haar slapeloosheid te bestrijden.

Mini adem-cursus

Adem eerst door je neus. Neusademhaling verwarmt en filtert de lucht, maar wat nog belangrijker is, het zorgt voor het vrijkomen van stikstofmonoxide in de neusholte. Dit molecuul opent het bloedvat in onze longen, waardoor de uitwisseling van gassen toeneemt en de algehele ademhalingsefficiëntie dus wordt geoptimaliseerd. “Zelfs als je gaat hardlopen, probeer dan zoveel mogelijk neusademhaling te doen. Je gebruikt de ingeademde zuurstof gewoon efficiënter, ondanks het feit dat je minder ademhaalt”, aldus Broes.

Ten tweede, zorg voor de diepte en het ritme van uw ademhaling. Een optimale ademsnelheid voor een gezonde volwassene in rust is ongeveer 10-15 ademhalingen per minuut. De lucht gaat de neus in en uit op een zachte, ritmische manier, niet te diep en niet te oppervlakkig. Het eeuwenoude adagium “haal diep adem” wordt vaak toegepast door heel diep te ademen, waarbij de borstkas en de schouders worden opgetild, maar dat is niet verder verwijderd van de ideale, kalmerende ademhaling. Het is echter waar, dat diep inademen eigenlijk betekent dat de lucht diep in het laagste deel van de longen wordt ingeademd. Want daar zitten de longblaasjes.

Daarom moet je, ten derde, diafragmatisch ademen. Door de buik op te blazen bij het inademen trekt het middenrif – de spier onder de ribbenkast die je heel goed kent omdat de hik wordt veroorzaakt door onwillekeurige samentrekkingen van je middenrif – samen. Hierdoor wordt de lucht in de diepste delen van de longen gezogen. Omgekeerd, wanneer je de lucht uit je buik laat, ontspant het middenrif en duwt de lucht eruit.

Let ten slotte op je houding. Ontspan de schouders en maximaliseer de ruimte tussen oren en schouders. Probeer je schouderbladen naar elkaar toe te richten, zodat er ruimte ontstaat om de lucht door te laten.

“In het algemeen is het eenvoudig. Adem altijd door je neus, adem in door je buik uit te zetten om de zuurstof naar de lagere delen van de longen te trekken, en richt je schouderbladen naar elkaar toe om de ruimte te creëren om vrij te ademen. Probeer deze basisbeginselen in je dagelijks leven toe te passen, en je inspanningen zullen snel vruchten beginnen af te werpen.” aldus Broes.

Leave a Reply