Eten wordt vaak gezien als een kunstvorm en dat is niet zo gek. Niets is zo prachtig als een goed opgemaakt bord met verschillende kleuren, geuren en vormen; om het vervolgens natuurlijk op te mogen eten. De ultieme beleving en smaaksensatie. Bij restaurant Bluespoon in Amsterdam weten ze er alles van.

Charles Spence is een professor aan de universiteit van het Britse Oxford, een gastrofysicus. Hij beweert dat we eten met al onze zintuigen en maar een klein beetje met de tong. Daarom is chips bijvoorbeeld lekkerder als het harder kraakt, de smaak blijft altijd hetzelfde. Denk daar maar eens over na!

Eetbare tentoonstelling

Restaurant Bluespoon heeft een nieuwe manier van eten de wereld in gebracht: een eetbare tentoonstelling. Je krijgt eetbare kunstwerken voorgeschoteld. Restaurant Bluespoon is niet onbekend met kunst, zij staan namelijk al sinds 2012 bekend om hun grootste videokunstcollectie van Nederland.

kunst en eten

Charles Spence, professor aan de universiteit van het Britse Oxford:

‘Er is onderzoek gedaan naar mensen bij wie de smaakpapillen op de tong niet meer functioneerden door ziekte. Dat had verrassend weinig effect op hun smaak.’

Spence beweert in zijn boek dat alle zintuigen een rol spelen in hoe de smaak ervaren wordt. Met als belangrijkste smaakorgaan: de neus. Hierbij gaat het niet alleen om de geuren die je ruikt, maar ook de aroma’s die vanuit onze mond blijkbaar langs de neus komen als we op voedsel kauwen en doorslikken. Gelijk hierna op een welverdiende tweede plaats staat het smaakorgaan: de ogen. Daar speelt restaurant Bluespoon dus erg goed op in. Op de laatste plaats staat de tong, desondanks niet geheel een onbelangrijk smaakorgaan.

Getest door de redactie

Dit restaurant is door de redactie getest en hier doorheen gekomen met een ware smaakbeleving. Er is gesmuld, genoten en over de service zijn we ook zeer te spreken. Altijd leuk als het personeel een beetje gezellig is wanneer je een avondje ergens gaat eten. Het hoogtepunt van de avond was toch wel het dessert. Maak het kind weer in je los en smul zonder handen te gebruiken het prachtige Mondriaanse toetje weg.

Bluespoon werkt samen met de Good Fish foundation. Iedere euro van elk verkocht video-art-menu wordt gedoneerd aan de Good Fish Foundation.

Ook het hoofdgerecht was een bijzonder stuk en daarbij het belangrijkste expositiestuk. Deze is geïnspireerd door de video ‘Mastering Bambi’ van de Nederlandse artiesten Persijn Broersen en Margit Lukács. Wellicht niet een favoriet voor de vegetariër, maar als je wilt zondigen, doe het dan met klasse.

Hoogwaardige kunst

Chef-kok Sander Bierenbroodspot gebruikt de videokunst als inspiratie voor zijn menu. Het 4-gangen videokunstmenu weerspiegelt vijf videokunstwerken die zorgvuldig zijn uitgekozen door Sander die met veel meer kleuren dan alleen Bluespoon-blauw zijn geverfd. Ingrediënten die zoal gebruikt worden zijn: makreel, sherry schuim en sappige sint-jakobsschelpen.

“Bluespoon gaat met dit menu nog een stap verder en nodigt je uit om je zintuigen te komen prikkelen en kunst te komen eten, te snuiven, aan te raken én te likken.”

Restaurant Bluespoon is te vinden in het vijfsterren Andaz Hotel aan de Amsterdamse Prinsengracht. Reserveer hier een tafel.

Leave a Reply