De McRib is één van de meest gevraagde broodjes van de McDonald’s, waarschijnlijk komt dit omdat het broodje maar een beperkte tijd te verkrijgen is in de Verenigde Staten en Canada. Nee, de McRib is geen broodje met varkensribbetjes, maar een stuk varkensvlees, geperst in de vorm van een rib, overgoten met barbecuesaus. Hier bovenop liggen twee schijfjes augurk en uiensnippers. ‘Hmmmm, lekker’ hoor ik je al denken. Wrong!

Wat voor ingrediënten kunnen we in de McRib terugvinden? Varkensvlees, zout, water, dextrose, conserveermiddelen (BHA, propylgallaat, citroenzuur). Het vlees bestaat uit varkensingewanden en veel zout, dit schrijft professor Robert Mandigo van the University of Nebraska. Echt vlees kunnen we er niet in terugvinden. Alle oplosbare eiwitten die het vlees bij elkaar houden wordt eruit gehaald door de varkensingewanden te koken en te vermengen met zout en water. Het BHA kan allergische reacties veroorzaken en schijnt zelfs kankerverwekkend te zijn…  Propylgallaat kan daarnaast leiden tot hyperplasie van de maag en cytotoxiciteit; beschadiging of zelfs vernietiging van lichaamscellen.

De stukjes augurk zijn volgens de professor zelfs niet veilig. Zo is het ingrediënt Aliumsorbaat (E202) giftig gebleken voor menselijk DNA en onze rode bloedcellen. Bovendien irriteert het additief de ogen, huid en de luchtwegen.

Ook het broodje is niet bepaald safe te noemen. Er zitten allereerst al bijna 40 ingrediënten in (puur voor het broodje) waaronder glucose-frutosestroop wat is gelinkt aan alvleesklierkanker. Tevens wordt het ingrediënt ammonium-en calciumsulfaat gebruikt als kunstmest. “Azodicarbonamide (E927) irriteert de ogen en de luchtwegen;veelvuldige of langdurige inademing kan astma veroorzaken. Langdurig contact met de huid kan dermatitis en huidsensitizatie veroorzaken. Bij verhitting kan azodicarbonamide gedeeltelijk ontleden tot semicarbazide, dat bij dierproeven kankerverwekkend is gebleken. Het additief is in Australië verboden.” (Niburu).

Zo wordt McDonald’s patat gemaakt… (eet smakelijk)

Leave a Reply