Zo nu en dan krijgen wij de mogelijkheid om met prachtige merken de wereld over te reizen. De ene keer vliegen we naar Zwitserland waar we een kijkje nemen in een horlogefabriek, de andere keer vliegen we naar Monaco om de nieuwste plezierjachtjes te bekijken. Onlangs vloog redacteur Maarten naar Schotland alwaar hij meerdere dagen mocht vertoeven in een authentiek kasteel. Hier werd hij gekneed tot een ware whiskykenner. Zijn belevenissen lees je hieronder:

Het is één van de landen waar ik zelf nog nooit ben heen gereisd:Schotland. Laten we eerlijk zijn, het is ook niet keuze nummer 1 om naartoe op vakantie te gaan. Diageo nodigde mij uit om namens een aantal van onze mannenkanalen mee te reizen. Dit ter ere van een aantal nieuwe whisky’s én smaakinnovaties. Onze missie? Het bezoeken van een aantal destileerderijen, het ontdekken van de Schotse landen en erachter komen hoe whisky nu precies wordt vervaardigd. Wel kan ik u vertellen dat ik sinds deze reis ben besmet geraakt met ‘het whiskyvirus’.

Tijdens de persreis heeft Diageo ons laten proeven van de unieke smaken van diverse, unieke whisky’s. Hiernaast hebben we geleerd hoe deze tot stand zijn gekomen. Iedere destilleerderij die wij bezochten werd gedreven door passie en vakmanschap. Mensen die whisky’s waarderen, die ervan genieten, waarvan het een manier van leven is geworden. 1
De destilleerderijen
Royal Lochnagar: Royal Lochnagar is een van de kleinste distilleerderijen in de Classic Malts Selection. Deze distilleerderij gebruikt nog altijd dezelfde traditionele technieken (waaronder een open ‘mashkuip’) als bij zijn ontstaan. De traditionele destilleerderij is gelegen aan de oever van de rivier Dee in de East Highlands en is de perfecte plek om te ontdekken hoe Schotse whisky wordt gemaakt en gedronken. Een rondleiding en een degustatie leren u hoe smaken worden gecreëerd en welke positieve en negatieve effecten het hout van vaten kan hebben.

Talisker: Dit is de enige destilleerderij op het eiland Skye en ligt aan de oever van Loch Harport met prachtig uitzicht op het gebergte Black Cuillin. Al ruim 175 jaar is het distillatieproces hier hetzelfde. De distilleerderij maakt nog steeds gebruik van worm tubs als koeltechniek die traditioneel in alle distilleerderijen werden gebruikt, maar nu vrij zeldzaam zijn. Om aan te tonen hoe malt-meesters de smaken ontwikkelen zal naast een rondleiding ook een degustatie plaatsvinden.

Glen Ord: Deze destilleerderij bevindt zich aan de rand van de Black Isle in het westen Highlands van Inverness en is een van de oudste in Schotland. Glen Ord is de thuisbasis van de bekende whisky The Singleton of Glen Ord die maar op bepaalde markten te verkrijgen is (in Europa enkel in de shop van de distilleerderij). Deze whisky wordt langer gefermenteerd en langzamer gedistilleerd dan de whisky van veel concurrenten wat zorgt voor zijn zachtheid en diepe smaak. Screen Shot 2014-08-28 at 3.54.04 PM
Wat heb ik geleerd?
Voordat ik meeging op deze persreis was ik eigenlijk overtuigd van één feit: hoe ouder de whisky, hoe beter. Tijdens de persreis met Diageo kwam ik er al snel achter dat dit ‘feitje’berustte op een fabeltje. Dit is dan ook de reden dat Diageo er voor heeft gekozen om geen jaartallen meer op de fles te plaatsen. ‘Maar alles draait toch om het jaartal?’ Neen, alles draait om de smaak… Whisky is genieten, whisky is beleven, whisky is erover praten. Met z’n allen. En dat hebben we gedaan in het mystieke Druimmuir Castle. Tot in de late uurtjes! 

Welke whisky’s zijn perfect voor beginnende ‘drinkers’?
Op deze persreis maakten wij  als één van de eersten kennis met de nieuwe Singleton TAILFIRE en Singleton SUNRAY. Beiden whisky’s zijn gemaakt door Diageo Master Blender , Matthew Crow:  “Ik ben enorm trots op deze twee Single Malts. TAILFIRE en SUNRAY belichamen de toekomst van whisky en zijn gemaakt om een nieuwe generatie van whisky drinkers te inspireren. De Singleton whiskies zijn Speyside whiskies, waarbij smaak en aroma

Leave a Reply