Wij van Misterdaily zijn een graag geziene gast (al zeggen we het zelf, bescheiden..oh zo bescheiden) in het Amsterdamse leven (after 18:00 in the weekend). Gelukkig is onze redactie kind aan huis in onze hoofdstad én weten we na een aantal jaren hier vertoefd te hebben wel de interessante places for dinner and drinks op ons duimpje te vinden. Zou je denken. Gelukkig openen er eens per maand wel een aantal nieuwe hotspots én één daarvan is ons toch behoorlijk bijgebleven. Op soort van eigen uitnodiging (thanks Bianca) kregen wij de eer en het genoegen om te dineren bij J.D. Williams Whisky Bar aan de Prinsenstraat nr. 5. And man, it was good!

Whisky-Wall_Front-Sign-1080x720
De drooglegging
Met geschiedenis heb je het onderwerp ‘The Prohibion’ (a.k.a. de drooglegging) ongetwijfeld behandeld. Omstreeks de jaren ’20 van de 20e eeuw leek het Prohibition Party interessant om vanuit uiterst religieuze standpunten een totaalverbod op alcohol te introduceren. Raar genoeg werd dit in alle staten (na vermoedelijk een verhitte discussie tussen voor/tegenstanders) door 55% van de stemmers direct geaccepteerd. Binnen no-time was er in de Verenigde Staten geen druppel alcohol meer te verkrijgen. Tenminste… niet op de legale manier.

De illegale handel bloeide op en stiekem werd er massaal gedronken. Er ontstonden geheime barretjes en kroegjes (speak-easy’s) op de meest vreemde locaties (bijvoorbeeld achterin de slagerij of in de kelder van de barber). En het was dit moment dat de familie van Michelle en Daniel (de eigenaren van J.D. Williams) begon met het importeren van alcohol. Sindsdien vloeit het whisky door de aderen en een logische stap was dan ook een eigen Whisky Bar. In januari van dit jaar opende J.Ds haar deuren!

J.D.Bekijk ook: BLVD x J.D. Williams Whisky Bar 

Waan jezelf een aantal decennia geleden 

Het vergde wat energie en moeite, maar na een flinke verbouwing staat er een prachtig, karakteristiek restaurant waar whisky’s en heerlijke maaltijden met elkaar gecombineerd worden. De passie van Daniel (Michelle was op onze ‘test-avond’ niet aanwezig) komt misschien nog wel harder binnen dan de Schotse Single-Malt, maar het mag hier allemaal. Bij J.D. Williams vergeet je even de tijd en waan je jezelf een aantal decennia geleden. De houten vloer, de lederen details in het interieur, de gezelligheid van de Jordaan. Hier wil je nooit meer uit je fauteuil stappen.

Op het menu (wat per seizoen verandert en wat je hier online kan bekijken) staat voor ieder wat wils. Een aantal zeer smakelijke variaties (in combinatie met bijv. een Bourbon echt perfect!) die Dan en Michelle zelf hebben samengesteld. Dit door de opgedane reiservaringen -o.a. bezoeken aan Hawaii en Japan- en het leven in California. Wat Daniel je zou aanraden?  Sowieso de ‘met Bourbon gekarameliseerde pork ribs met zoete aardappelpuree en eigen gepekelde groenten.’

Must-visit when in Amsterdam guys! Sowieso dat je niet ‘droog’ naar huis gaat, pinky promise!

J.D. Williams Whisky Bar 
Prinsenstraat 5,
1015 DA Amsterdam, The Netherlands
Reserveren via info@jdwilliamswhisky.com

 

Leave a Reply