Het openbaar vervoer was al nooit een pretje, en nu met het COVID-19 virus al helemaal niet. Het vliegtuig pakken doen we allemaal ook niet massaal meer, maar toch willen we er even op uit! Weg uit Amsterdam, even de rust hervinden. Een auto is niet altijd makkelijk qua parkeren, heb jij al eens gedacht aan een motor?

Welke man heeft niet over een motorrit gedroomd? We hebben er vast allemaal wel eens over nagedacht, maar toch heeft pas een handvol mannen onder ons echt zijn motorrijbewijs gehaald. Heb jij al een motorrijbewijs? En een motor? En uiteraard: de juiste motorkleding?

Een motorrijbewijs

Om te mogen starten met de rijlessen op de motor, moet je of geslaagd zijn voor het theorie-examen (deze is anderhalf jaar geldig), of minimaal 17 jaar oud zijn, of in bezit zijn van een rijbewijs B. En dan zijn er ook nog verschillende motorrijbewijzen die je kan halen. Bij een rijbewijs A1 mag je rijden op een motor in de A1 categorie (logisch wel). Deze zijn maximaal 125cm3 en hebben een maximum vermogen van 11kW. Ook mag je op een driewielig motorrijtuig rijden binnen dezelfde categorie met een maximum vermogen van 15 kW. Met een A2-rijbewijs breidt je dit uit naar een motor in categorie A2 met een maximum vermogen van 35kW. Met rijbewijs A krijg je automatisch het A1- en A2-rijbewijs.

Een (eigen) motor

Je kan natuurlijk een motor kopen, maar je kan ook een motor huren. Dit kan een stuk goedkoper zijn. Bij het huren van een motor heb je namelijk niet te maken met kosten als verzekeringen, belasting en onderhoud. Een motor huren kan je al voor ongeveer 100 euro per dag doen. Denk er dus vooral goed over na hoe vaak jij denkt de motor te pakken. Is dit alleen eens in de zoveel tijd om er even tussenuit te gaan? Dan kan je beter huren!

Een motor outfit

Ga je op de motor rijden? Dan heb je wel motorkleding nodig. Waarom is dit nodig vraag je? Een glijpartij met de motor kan heel snel voor ernstig letsel zorgen, en dat wil je natuurlijk niet. En nee, dit is niet alleen bij hoge snelheden! Ook bij lage snelheden kan je beter een motorjas aan hebben in plaats van jouw spijkerjack. Uiteraard voorkom je er niet mee dat je gewond raakt bij een ongeluk, maar het zou wel een verschil kunnen maken tussen overleven of overlijden…

Ben jij helemaal klaar voor een motorrit uit de stad?

Leave a Reply