Zelfstandig ondernemen kan leuk zijn. Je bepaalt je eigen tijden, je eigen werkomgeving, je eigen vrije dagen… Maar een van de nadelen kan zijn dat de opdrachtgever niet of niet op tijd betaalt. Dat is niet alleen vervelend, maar kan je ook in de problemen brengen met je eigen kosten en lasten.

In dit artikel lees je tips om hier als ondernemer mee om te gaan. En mocht je er nog geen last van hebben gehad, dan ben je er bij deze alvast op voorbereid!

Het begint bij jou

Jij stuurt de factuur en dus is het ook jouw verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat deze in orde is. Als deze niet in orde is, dan heeft de klant een reden om niet op tijd te betalen. Bedenk dus dat jouw factuur aan de voorwaarden van de Belastingdienst moet voldoen. Denk aan volledige bedrijfsgegevens, je KvK- en btw-nummer, factuurdatum, betalingstermijn (gemiddeld tussen 14 en 30 dagen) en de correcte gegevens van jouw klant.

Het maken van een factuur is dus een belangrijke eerste stap. Als je dit correct gedaan hebt, sta je in je recht om de klant op te bellen als er geen betaling ontvangen is. En dit is pas de eerste stap…

De klant is niet meer koning

Als de klant na een mail of telefoontje nog steeds niet betaalt, is het tijd voor een officiële betalingsherinnering. Dit is de eerste formele stap om te nemen wanneer de factuur nog altijd niet is betaald. Hierin kan ook vermeld worden dat een wettelijke rente in rekening wordt gebracht als de klant nog langer wacht met betalen. En als de klant dan nog niet betaalt, dan kan je een aanmaning sturen. Een formele brief waarin je verwijst naar de levering, factuur, eventuele telefoongesprekken en de betalingsherinnering. Je kan deze het best opsturen per aangetekende post met ontvangstbevestiging.

Dan rest alleen nog: aankloppen

En aankloppen doe je niet zelf, het is verstandiger om meteen een gerechtsdeurwaarder in te schakelen. Op deze manier hoef je niet eerst een incassobureau in te schakelen welke alleen de klant kan verzoeken om te gaan betalen. De actie die je nodig hebt haal je bij bijvoorbeeld Devoordeligstedeurwaarder.nl.

Maar nogmaals: laten we hopen dat het niet zo ver hoeft te komen.

Leave a Reply