Whisky! Kijk, dan zijn alle stoere mannen ineens wakker geschud. Echt voor mannen, maar hoe goed kennen wij onze whisky’s nou eigenlijk?

Misschien helpt het om er wat dieper in te duiken, niet in het glaasje, maar in een van de oudste whisky’s in het Verenigd Koninkrijk: The Glendronach gevestigd in het noordoosten van Schotland!

De licentie van The Glendronach

The Glendronach is ontstaan in het noordoosten van Schotland, de distilleerderij is een klein uurtje van de stad Aberdeen af en bevindt zich in de welbekende ‘Highlands’. Het maken van whisky was in de jaren 1800 legaal en het drinken van jouw eigen gebrouwen whisky daarvan ook. De verkoop ervan, dat is een ander verhaal omdat je voor de verkoop een licentie moest hebben. Een van de eerste personen die die licentie kreeg was James Allardice, hij startte door zijn verkregen licentie zijn eigen whiskymerk op.

Picture by Roddy Mackay

Door James en zijn licentie ontstond in 1826 The GlenDronach en het Schotse Whiskeymerk is tot op heden een van de oudste distilleerderijen van Schotland. Nu een paar honderd jaar verder, focussen zij zich vooral op de Single Malt van 12 tot en met 21 jaar (met een paar uitzonderingen) en produceren zij rond de 2,2 miljoen liter whisky per jaar. Vergeleken met andere merken is dit niet zoveel als jij denkt en zo behoudt The Glendronach zijn unieke exclusieve positie in de markt op de Single Malts.

De kracht van The Glendronach

De positie is niet het enige wat The Glendronach zo speciaal maakt, het is natuurlijk ook het proces achter de creatie van de whisky, dat is bij iedere distilleerderij anders. Deze whisky van onze Schotse vrienden is een Single Malt. Single betekent dat het van een individuele distilleerderij is en Malt betekent dat het een graansoort is, dat is in dit geval gerstemout.

Picture by Roddy Mackay

De distilleerderij maakt van mout zijn eigen gerstemout en zorgt daarna dat deze vergist en gedistilleerd worden waar uiteindelijk een transparante vloeistof uitkomt, de new made spirit! The GlenDronach doet dit op zijn eigen wijze, maar uiteindelijk is het rijpingsproces iets wat hen uniek maakt. De new made spirit rijpt zich namelijk in sterke oude Spaanse eikenhouten vaten waar voorheen Sherry in zat. De Pedro Ximenez vaten en de Oloroso sherry. Eenmaal in het vat krijgt de whisky zijn kleur en de unieke smaak.

De unieke smaak wordt later samengesteld door Rachel Berrie, de master blender bij The GlenDronach. Deze vrouw maakt na het ‘agen’ van de whisky in de vaten een belangrijke samenstelling. Zij kiest namelijk kieskeurig vaten uit en stelt deze dan samen waarna de whisky wordt gebotteld.

Het klimaat

Naast de vaardigheden en de unieke wijze van deze Schotten, spelen er ook andere factoren mee. The GlenDronach burn, het water dat naar beneden stroomt door de distilleerderij, kenmerkt zich met zacht water. Het water wordt gebruikt om de grote koperen ketel te koelen die gebruikt worden tijdens het destilleren, wat invloed heeft op de new spirit.

Picture by Roddy Mackay

Door de hooglanden en door het stabiele en koude klimaat, zorgen deze factoren ook voor een perfect rijp-proces! De Spaanse eikenhout in de vaten sluiten aan op het klimaat en sommige pakhuizen staan nog steeds sinds de jaren 60! In de pakhuizen is er een goede doortocht en daarmee zet The GlenDronach de kers op de taart, unieke Schotse whisky at its finest!

Picture by Roddy Mackay

Bottles!

Nu is het tijd om zelf deze unieke whisky ontdekken! Het merk kenmerkt zich als liefdevol en passievolle whisky en is van top tot teen uniek in de markt. Zelf heb ik de 12 years staan die met zijn 43% zeker een goede toegankelijke whisky is. Of ga je voor de nieuwe lijn van The GlenDronach? Daar is nog een klein beetje geduld voor, maar binnenkort komt Batch 12 naar Nederland! Hij is iets lichter dan Batch 11 en is met zijn 58,2 procent rijk in alcohol klaar voor de opmars in Europa!

Leave a Reply