Op de eerste dag van het eindexamen heeft het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) al weer ruim 21.000 klachten binnengekregen, bijna een verdubbeling ten opzicht van vorig jaar. Van deze klachten waren ruim 15.000 gericht op het VWO-examen Nederlands, dat ‘heel lastig en onduidelijk’ gevonden werd door de scholieren. Vorig jaar was het examen Nederlands ook al een struikelblok voor veel examinandi.

De Havisten klaagden ruim 6.000 keer over het eindexamen van Management en Organisatie (M&O). Volgens het LAKS werd er in voorgaande jaren vaker over het vak geklaagd, maar meestal viel het resultaat na het bekend worden van de normering toch mee.

Op het VMBO werd als eerste het eindexamen Frans afgenomen. Het aantal klachten over dit eindexamen viel mee: Slechts 300 kwamen er bij het LAKS binnen.

Vorig jaar ging de website van het LAKS op de eerste dag plat omdat de server het aantal bezoekers niet kon verwerken. Dit jaar is daarop geanticipeerd en kon de bijna dubbele hoeveelheid klachten wel verwerkt worden.  De eindexamens duren nog tot 29 mei. Ongeveer 2 weken later krijgen de ruim 207.000 eindexamenkandidaten de uitslag.

Leave a Reply