De entourage van de Film “The Great Gatsby” is de grootste reden om te kijken. Zoals we gisteren in onze recensie over de film al schreven zijn we afgelopen zaterdag groot fan van de auto’s van Mister Gatsby geworden. Vooral de Auburn Salon Speedster uit 1933 vinden we fantastisch, maar ook de grote gele Duesenberg Model J uit 1929 mag er zijn.

Duesenberg Model J uit 1929:

Duesenberg Motor Company was een Amerikaans merk opgericht door de twee Duitse broers August en Frederick. Het merk stond in die tijd bekend als producent van een van de beste auto’s ter wereld. Later maakten vooral de Engelsen en Duitsers statige auto’s zoals Rolls Royce en Mercedes, maar in de jaren ’20 en ’30 was het vooral Amerika die de klok sloeg.

Duesenbergs werden volledig met de hand gebouwd en scoorde niet alleen op luxe maar tevens op snelheid. Duesenberg won met sportivere modellen zelfs in 1924, 1925 en 1927 de Indianapolis 500 (welke dit weekend toevallig ook gereden werd). Later werd het bedrijf overgenomen door motor fabrikant E.L. Cord welke vooral de luxe kant van het bedrijf belichtte. Vanaf dat moment kon het Amerikaanse merk zich volledig meten met Rolls Royce en Mercedes Benz. De koploper van de vloot was de in 1929 geintroduceerde Duesenberg Model J. Zijn acht cilinder in lijn motor leverder 265pk (uniek voor die tijd) met een topsnelheid van 195 km/h! De Duesenberg Model J werd in 1 klap de duurste en snelste luxe wagen van de Verenigde Staten. Een perfecte auto voor The Great Gatsby, ookal speelde dat verhaal iets eerder in de geschiedenis.

Auburn Salon Speedster uit 1933:

Een van de meest krachtige motoren uit die tijd was de V12 ontwikkeld door Lycoming. een dochteronderneming van Aubrun-Cord-Duesenberg. Hij werd gebruikt in de Auburn Salon Speedster uit 1933, een cabrio welke destijds ‘Coupe’ genoemd werd.

De dochteronderneming van zowel Auburn, E.L. Cord en Duesenberg dacht dat ze deze speciaal ontwikkelde motor aan meerdere autofabrikanten konden verkopen. Helaas lukte dat niet dus Auburn moest veel Salon Speedsters afzetten. Om dit te bereiken verkocht Auburn deze geweldig mooie en strakke speedster voor de laagste prijs in de markt voor een sportwagen met V12 motor. Aangezien dit dus de meest betaalbare dikke sportwagen was past hij, anders dan de Duesenberg Model J, niet geheel in de plaatje van “The Great Gatsby”. Die kocht immers vooral ongelovelijk dure en absurdistische spullen. Toch zijn wij verliefd geworden op deze geweldige twee-zitter met zijn typerende ‘Boattail’ achterkant en schuine runabout achtige windscherm (voorruit).

Leave a Reply