En voor de eetliefhebbers die eigenlijk dagelijks wel een patatje bij de McDonald’s halen.. Het heeft mijn eetlust, wat betreft fastfood, wel doen afzakken.

Journalist en hoogleraar Michael Pollan legt uit hoe een grote fastfoodketen als McDonald’s de patat maakt. In de Verenigde Staten gebruikt McDonald’s voor de Franse frietjes het aardappelras Russet Burbank, een aardappel die langzaam groeit. De aardappelen mogen geen plekjes bevatten, dit is erg lastig omdat dit ras erg vatbaar is voor bladrolziekte. Wat ondernemen ze daar tegen? Juist, ze beschermen de Russet Burbank tegen bladrolziekte met het sproeien van pesticide die methamidofos wordt genoemd. Dit spulletje is zo giftig dat de boeren die deze aardappelen verbouwen na het sproeien vijf dagen lang niet in hun eigen weilanden mogen komen.

Na het oogsten van de aardappelen worden ze onder een gecontroleerde atmosfeer in grote schuren (ter grootte van een voetbalstadion) opgeslagen, omdat ze de eerste zes weken na de oogst nog niet eetbaar zijn. Alle chemicaliën worden eruit gehaald.

De oplossing voor ons kapotte voedselsysteem volgens Pollan? Minder afhankelijk worden van dit soort corporaties.

Nog een leuke vergelijking:

Via Niburu.nl

Leave a Reply