Op het ene moment heb je de wind in je rug terwijl je op het andere moment er vol tegenin moet trappen. Het kan niet altijd meezitten in het leven, tegenslagen horen erbij. Grote tegenslagen, kleine tegenslagen. “Here is the world, terrible things will happen, don’t be afraid!” Zo luidt een bekende spreuk. Je kan natuurlijk in een hoekje jezelf ellendig gaan voelen of je leert met tegenslagen omgaan. Dit zal jou uiteindelijk vormen tot een krachtiger persoon.

Omgaan met tegenslagen, hoe doe je dat eigenlijk?

– Voorkomen is onmogelijk, beperken is een optie

Het kan in je eigen leven wel goed gaan, maar wellicht krijgt één van je vrienden een behoorlijke tegenslag te verwerken. Zo trekt het ook jou aan. Voorkomen is onmogelijk, beperken is een optie. Bereid je psychich voor op mogelijke tegenslagen, zo weet je hoe je moet handelen in dergelijke gevallen én sta je er beter voor.

– Ieder nadeel heb z’n voordeel

Hoe moeilijk het ook is, probeer in de lastige situatie er het beste van in te zien. Af en toe is dat behoorlijk lastig, maar je maakt het dragelijker om het mooie er van in te zien.

– Beseffen dat alles tijdelijk is

Het leven is tijdelijk (om even diep te gaan) én je problemen zijn ook tijdelijk. Kijk naar de toekomst, naar hetgeen nog zal komen. Blijf positief, het probleem zal ooit verdwijnen.

– Relativeren

Probeer de tegenslag een plekje te geven, denk er over na. Plaats je problemen in een groter geheel, zo kan je zien hoe klein sommige tegenslagen zijn in een groter geheel.

Foto: sochicken

Leave a Reply