Sinds de komst van smartwatches wordt de discussie gevoerd of je deze achter het stuur mag gebruiken. Je zou een smartwatch immers als een mobiele telefoon kunnen zien. En die mag je niet vasthouden als je auto rijdt. Met de komst van de Apple Watch naar Nederland op 17 juli zal de discussie waarschijnlijk weer oplaaien. Goed dus om alles even op een rijtje te zetten.

Eerste reacties: het mag niet

Aanvankelijk gingen er geluiden op dat het strafbaar zou zijn om een smartwatch achter het stuur te dragen. Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu was de overheid niet bezig met specifieke regelgeving voor smartwatches maar stond dit type device volgens de wet gelijk aan een mobiele telefoon.

En volgens die wet mag je die mobiele telefoon niet vasthouden, waarbij vasthouden een rekkelijk begrip is. Ook het klemmen tussen je oor en schouder of het om je pols dragen van je mobiele telefoon is verboden. Dat zou dus een boete van 230 euro kunnen betekenen als je met je smartwatch achter het stuur wordt betrapt.

Politiewoordvoerder: het mag wel

Toch lijkt het in de praktijk mee te gaan vallen. Als we tenminste dit bericht op iphoned.nl mogen geloven. Volgens een politie woordvoerder mag je je smartwatch gewoon gebruiken achter het stuur. Je zult alleen een boete krijgen als je door gebruik van je smartwatch gevaar of hinder veroorzaakt in het verkeer. Het is vergelijkbaar met het bedienen van je navigatiesysteem.

Het lijkt dus wel mee te vallen. Te intensief met je smartwatch bezig zijn kan natuurlijk vervelende gevolgen hebben. Je kan een boete krijgen. Of je kan je schadevrije jaren van je autoverzekering kwijt raken. Maar als je er normaal gebruik van maakt lijkt het allemaal wel mee te vallen.

 

Leave a Reply