Skellefteå, het Zweedse lapland, genieten van “fika”, rust en avontuur. Vanaf nu zijn er directe vluchten beschikbaar hier naartoe vanaf Amsterdam. Wij gingen eens kijken wat hier te beleven valt in de zomer.

Voor diegenen die het nog niet wisten (had hier zelf namelijk geen benul van): in Skellefteå gaat de zon zomers maar twee uur lang onder en in de winter vice versa. Volgens goTO Nordics heeft dit plekje niet alleen in de winter maar ook op deze lange zomerdagen een hoop te bieden. Om zoveel mogelijk uit ons reisje te halen huurden we van tevoren een (dikke) auto via Avis.

Zweedse lifestyle

De taal is ontzettend vriendelijk en wat ons opviel is dat de mensen dat ook waren, zoals Peter. Hij woont nabij de rivier (Skellefte älv) en heeft een eigen bedrijfje opgericht: “Swenature”. Ons nam hij mee de kano’s in en nam zijn lieve dochtertje mee. Nadat we heerlijk gepeddeld hadden over de rivier (wat verbazingwekkend goed ging) legden we de kano’s aan bij een eilandje.

Peter haalde van alles uit zijn rugtas en al snel hadden we een vuurtje gemaakt en begon hij met koffie zetten midden in de natuur! Dat liet de koffie nog beter smaken. Peter sprak over “fika” en haalde heerlijke kaneelbroodjes tevoorschijn (zijn dochter zat hier al op te wachten). “Fika” betekent: koffie met wat lekkers, het is daar gebruikelijk om dit tweemaal per dag te doen (voor de lunch en hierna). Heerlijk!

Even uit een vliegtuigje gesprongen

“Now you know why the birds sing!” En of, wat een ervaring! Samen met Johan sprong ik met 192 km/uur uit een vliegtuigje op 3025 meter hoogte. We konden Finland zelfs zien liggen! Ik had deze ervaring met niemand anders willen delen. Johan stelde me compleet op mijn gemak en was mega enthousiast, wat mij ook weer éxtra enthousiast maakte! Een uitgebreid artikel over het skydiven in Umeå volgt nog, hier zal ik je alles vertellen, ook over de speciale “boks” in het vliegtuigje.

Ik raad dit iedereen aan, vooral het groene landschap in Umeå was prachtig. Nog nooit heb ik me zo dichtbij complete vrijheid gevoeld als tijdens het skydiven. De leden van Umeå fallskärmsklubb (ook wel “de club” genoemd) doen deze parachutesprongen als hobby, niet als werk en doen dit dus écht met veel plezier. Dat maakte de sfeer ongelofelijk fijn, we voelden ons helemaal thuis en verbonden met deze mensen.

Op pad met de husky’s

Na een rit van een uur op een weg waarbij je het gevoel krijgt dat je op avontuur gaat, kwamen we aan bij een paradijs met Husky’s: Lappland Emotions. Als je in Skellefteå bent, van avontuur houdt en niet bang bent voor honden, dan is dit een zekere aanrader. Maar wanneer je (zoals ik) door de voorgaande avonturen last hebt gekregen van je knie, dan kan je deze tocht beter overslaan.

Iwonka vond het een prachtige belevenis, haar kameraad tijdens de wandeling was Chinook, een zeer sterke en actieve husky. Marie-Line loopt met je mee en leert je van alles over het gebied en de honden. Haar man Arnoud verzorgt de 40 (!) Husky’s in de tussentijd. In de winter kun je sleeën met de honden, ik denk dat we een retourtje Zweden over een aantal maanden moeten gaan overwegen…

Uiteindelijk had het Zweedse lapland zelfs in de zomer veel meer te bieden dan wij in de eerste instantie verwacht hadden. Samen kijken we terug op vier prachtige dagen!

Leave a Reply