Vakantietijd is aangebroken en iedereen is in rep en roer waar je het beste op vakantie kan gaan. De een kiest voor een trip naar Bali terwijl de ander net over de grens met de camping een plekje heeft gevonden. Iedereen zo zijn ding. Maar als je toch liever in je eigen land wilt blijven en een vakantiesfeer wilt proeven, dan kan ik alleen zeggen: ga een paar dagen naar Texel!

Fietsvakantie

Texel staat bekend om zijn talloze fietsroutes. Daarom raad ik ook zeker aan om direct een fiets te huren. Leukste plekken zijn het makkelijkst met de fiets te bereiken. Ook is het geen probleem om het hele eiland rond te fietsen dus je auto kan prima thuis blijven. Wij hadden onze fietsen bij ‘Fietsverhuur De Koog’ gehuurd. Een centrale plek in De Koog met verschillende verhuur mogelijkheden. Of het nou om een kinderfiets, mannenfiets of vrouwenfiets gaat. Misschien prefereer je wel een elektrische fiets! Ze zijn zeven dagen per week geopend dus geen zorgen als je op zondag weer naar huis moet.

Vuurtoren

Je kan verschillende kanten op fietsen om leuke spots tegen te komen. Wat zeker een aanrader is, is de vuurtoren in De Cocksdorp. Vanuit De Koog is het ongeveer 12 kilometer fietsen door de duinen. Je beklimt zes verdiepingen en hebt uitzicht over heel het eiland Texel en een klein stukje Vlieland. Op elke verdieping kan je informatie over de geschiedenis terug vinden,dit maakt het allemaal net iets interessanter. De rest moet je maar zelf ontdekken ;)

Op de terugweg kozen wij ervoor om het stuk door te duinen weer mee te pakken en door te fietsen door het ‘nationale park duinen’. Je zit gewoon in Nederland, maar de natuur geeft je het gevoel alsof je je even in Oostenrijk bevindt.
Vanaf het begin tot het einde staat er bij elke kilometer een ‘paal’. Het staat dus voor de kilometers. Maar wat nog leuker is, is dat elke ‘paal’ zijn eigen strandpaviljoen heeft.

Eten, belangrijkste onderdeel van je dag

Na 30 kilometer op de teller was het toch wel verstandig om een lunch te overwegen. Uiteindelijk kozen wij voor strandpaviljoen twaalf. Het ligt verscholen achter de bossen en de duinen, maar dat maakt het wel uniek. Een erg rustgevende plek aan zee met een opmerkelijke menukaart. Voor de lunch was het mogelijk om voor een pokebowl te kiezen, hoe verzin je het?! Het was vanzelfsprekend dat ik, als een echte sushi liefhebber, daar voor koos. Noa had een uitgebreid broodje Texelse ossenworst. Zo appetijtelijk!

Er zijn nog ontzettend veel leuke en bijzondere dingen te vinden op Texel. Het verrast je meer dan dat je verwacht.

Leave a Reply