Als cadeau werd voor de familie Cruijff en voor alle Cruijff supporters de ‘Amsterdam ArenA’ eindelijk omgedoopt in de Johan Cruijff ArenA. Wij mochten hierbij zijn en ook meerennen in de Johan Cruijff Run. Zorg ervoor dat je deze niet mist volgend jaar!

Johan Cruijff, zou afgelopen 25 april 71 jaar zijn geworden. Helaas is Johan drie jaar geleden overleden in Spanje, maar hij heeft veel goeds gedaan voor de ontwikkeling voetbal, de jeugd en de gehandicapten. Daarom wordt er ter ere van Cruijff een 14K Run, 5K Run en een 1,4K Run voor de kinderen georganiseerd. Tot slot wordt de Amsterdam ArenA ook nog is omgedoopt in de Johan Cruijff ArenA. Echter moet er voor de Johan Cruijff ArenA een nieuw logo verzonnen worden.

Een nieuw logo

Het nieuwe logo lijkt erg op het oude logo. De boog onder het wordt ‘ArenA’ is een verwijzing naar het stadion en stond ook op het logo van de Amsterdam ArenA. Het is vrij speciaal hoe de naam van Johan op het logo is geschreven. Internationaal gezien schrijf je Johan Cruyff met een ‘y’. De ontwerpers hebben echter voor de ‘ij’ gekozen, dit is de Nederlandse manier van Johan Cruijff schrijven.

Wist je dat het officiële voetbalshirt van Nederland twee Adidas strepen bevatte in plaats van drie? Cruijff had hiervoor gezord waardoor dit shirt bekend werd onder de naam: ‘two stripes’! Dit shirt is te bestellen op de website van Johan Cruijff.

Het traject

De start van Johan Cruijff Run was op het Johan Cruijff plein tegenover het olympisch stadion. Voordat de 14K Run begon, werden er prijzen uitgedeeld aan de mensen die iets speciaals hadden gedaan voor de Johan Cruijff Foundation. Bovendien werd het totale bedrag wat was gedoneerd aan de Johan Cruijff Foundation gepresenteerd. Een bedrag van meer dan 250.000 euro!

Wist je dat Johan Cruijff nog nooit in de Johan Cruijff ArenA heeft gevoetbald! Toch wordt het stadion naar hem vernoemd.

Het traject van de 14K Run ging als volgt: na de start op het Johan Cruijff plein loop je door Amsterdam-Zuid, richting het Cruyff College en vervolgens Betondorp. Daar kom je langs het ouderlijk huis van Johan Cruijff en het Cruyff Court. Naast enkele bijzondere locaties, wordt de route afgewisseld met bekende uitspraken van Johan Cruijff, bijzondere foto’s van Johan Cruijff en is er geheel in stijl muzikale ondersteuning. In de laatste kilometer loop je het stadion binnen en bereik je de finish bij het wedstrijdveld van de Johan Cruijff ArenA. 

Over de verzorging hoef je je geen zorgen te maken, er werden verzorgingsposten ingericht op 5,5 km (water), 9 km (water en bananen) en op 12 km (water). Ook bij de finish was verzorging aanwezig, inclusief een fysio voor eventuele klachten.

Onze eigen ervaring

Tijdens de run werd ik continue vermaakt door alle eerbetonen aan Johan Cruijff en de muzikale ondersteuning. 14 kilometer lang lopen en ik heb me geen moment verveeld. Het echte kippenvel moment was voor mij: ‘het ouderlijk huis van Johan Cruijff’. Schuin tegenover het huis stond een televisiebord waar je Johan Cruijff zag voetballen, tijdens de beelden zag je dat de omgeving niet was veranderd. Hierdoor leef je even in het verleden waar je toeschouwer bent van een klein Amsterdams straatschoffie, genaamd Johan Cruijff.

Mis het niet

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de Cruyff Foundation 14K Run 2019 reeds gestart. Niels Meijer: “Bij het organiseren van een groot evenement als de Cruyff Foundation 14K Run, komt veel kijken. Tegelijk willen we verrassend blijven dus we zijn nu al bezig met plannen om van de editie van volgend jaar een hele bijzondere te maken’’. De inschrijving gaat eind 2018 open. http://www.cruyff-foundation14krun.nl/

 

Leave a Reply