Laten we allereerst even duidelijk zijn: lichaamsgewicht training vergroot de kans op blessures niet. Echter lijken veel mensen zich zo te concentreren op het zo snel mogelijk krijgen van het mooiste lichaam en de vetste skills (wat we overigens wel begrijpen) dat soms de kans op blessures onderschat wordt…

De kans op blessures onderschatten kan problematisch zijn. Trainen met eigen lichaamgewicht of calisthenics bevatten veel bewegingen die je gewrichten en spieren op ongewone manieren kunnen activeren – bijvoorbeeld muslce-ups of handstand push ups. Soms raken mensen geblesseerd bij het uitvoeren van die moves en we willen graag een paar tips delen om je te helpen blessures te voorkomen!

Voorkomen van blessures

Laten we het eerst hebben over het voorkomen van blessures:

  • Vrij voor de hand liggend: opwarmen!
  • Stretching, vooral je schouders en polsen.
  • Als je merkt dat laatste herhalingen niet gewoon moeilijker gaan, maar het serieus pijn doet: stop dan. Vermijd deze pijn, zelfs na 2 dagen rust. We begrijpen hoe moeilijk dat is! Toch kan het verstandig zijn meer rust te houden…
  • Dat brengt ons tot: geef je spieren tijd om te rusten. Na een paar keer per week dezelfde routine te volgen, betekent dit dat je een rustdag nodig hebt tussen je trainingen. Tenzij je goed van spiergroepen wisselt.
  • Geduld. Lichaamsgewicht oefeningen en ook andere oefeningen kunnen ernorm pittig voor je lichaam zijn. Vooral als je de gevorderde oefeningen bereikt. Te snel vooruit gaan en stappen overslaan is een makkelijke manier om jezelf te blesseren, omdat je lichaam zich niet kan aanpassen aan de oefeningen.

Omgaan met blessures

Heb je al last van een blessure? Helaas is het moeilijker om het te verhelpen dan het te voorkomen. Laten we duidelijk zijn, iedereen is anders en het is vaak moeilijk om te wijzen wat er precies gebleseerd is. In ieder geval hebben we hier een aantal tips / voorbeelden om je te helpen om te gaan met je blessure:

  • Ook voor de hand liggend: stop kracht te zetten met het geblesseerde gebied/geblesserde spieren. We weten dat dit moeilijk is, maar probeer tenminste de blessure en de pijn verminderen door de oefening te wijzigen en de intensiteit te verminderen. Dat is beter dan de blessure erger te maken!
  • Google is de vriend van iedereen, toch? Je kan bijvoorbeeld zoeken naar “oefeningen die polsen ontlasten” om oefeningen te vinden die je kunnen helpen wanneer je last hebt. Bekijk een paar video’s en zoek oefeningen die jouw pijn kunnen verlichten. Houd er rekening mee dat het altijd beter is om professionele hulp te zoeken!
  • Overweeg dus het bezoeken van een dokter, of bij voorkeur een fysiotherapeut. Het is altijd goed om een ​​professional te raadplegen, hoewel je nog steeds geduld moet hebben om te herstellen van een blessure.

Dus kortom: wees geduldig. Zowel om blessures te voorkomen als om deze te verhelpen is dat de gouden sleutel.

Leave a Reply