Licht is een van de factoren waardoor men zich lekkerder in zijn vel kan voelen. Het is dan ook bewezen dat je, je op een zomerse dag prettiger voelt dan op een grijze winterdag. Eigenlijk is het ook meer dan logisch om een goed lichtsysteem op jouw kantoor te laten installeren.

We kennen het allemaal wel: de deprimerende tl-buizen op bijna ieder kantoor – ooit. Al voordat je aankomt op kantoor voel je de bui al hangen, vooral in de winter, wanneer natuurlijk daglicht ver te zoeken is. Het is bijna niet te geloven, maar het kán anders.

Licht in de werkruimte

Het zou natuurlijk chill zijn als er altijd daglicht je kantoor in schijnt, helaas is dit niet op een natuurlijke manier mogelijk. Wel kan er kunstmatig worden gezorgd voor natuurlijk licht. Deze oplossing heet Human Centric Lightning. Dit systeem bootst de natuurlijke lichtprocessen na. Hierdoor is het mogelijk om de biologische klok te stabiliseren.

Licht intensiteit

Natuurlijk heeft niet iedereen even veel licht nodig, ieder mens is immers verschillend. Het is daarom ook mogelijk om dit systeem persoonlijk te maken voor alle werknemers. Als iedereen een eigen kantoor heeft is dit mogelijk, maar ook als er meerdere mensen in één ruimte werken is dit makkelijk te realiseren. Er is dan een lichtsysteem voor de hele ruimte en daarnaast heeft ieder bureau eigen verlichting waar je de kleur en intensiteit zelf kan instellen.

Alleen maar voordelen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een verbeterd, en zeker een persoonlijk, lichtplan een reeks aan voordelen biedt. Werknemers krijgen een beter reactievermogen, een hogere productiviteit en, zoals ik eerder benoemde, wordt je biologische klok gestabiliseerd. Ook zijn er financiële voordelen. Goede kunstlichtsystemen maken gebruik van LED-technologie, bij led tl wordt ruim 60% van de energie effectief omgezet in licht. In vergelijking met tl-verlichting (die slechts 25% van de energie gebruikt voor licht) is dit natuurlijk een enorme financiële meevaller. Nog grotere winst kan er worden behaald in het toepassen van de juiste lichtegelingen. Denk hierbij aan daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie.

Leave a Reply