Slapeloze nachten door zomerse temperaturen zijn geen pretje. Door de hitte blijf je maar draaien en woelen in bed. Herkenbaar? Met de temperatuurregulerende producten van Emma en wat handige tips pak jij wél je broodnodige uurtjes slaap deze zomer.

Het is misschien gekmákend, maar helemaal niet zo vreemd dat je tijdens de zomermaanden minder uitgerust wakker wordt. Hoge temperaturen maken het voor jouw lichaam namelijk lastiger om de warmte af te voeren en koel te blijven, waardoor jij moeite ervaart om in slaap te vallen of (door te) slapen. Hierdoor neemt de slaapefficiëntie af.

Belangrijke slaapfases, zoals de REM-slaap, worden onderbroken, waardoor je de dag erna niet op je best bent. In een Emma Sleep Survey gaven Duitse respondenten van 18 tot 54 jaar oud (n= 2051) aan dat ze na een paar nachten slecht slapen minder helder konden nadenken (71%), minder productief waren (70%) en een minder goed humeur hadden (68%). Maar gelukkig kun jij hier wél wat aan doen met deze drie tips!

Hou je slaapkamer koel

Temperatuur speelt dus een allesbepalende rol in hoe goed jij slaapt in de zomer. Volgens dr. Verena Senn, neurobioloog en hoofd Slaap Onderzoek bij Emma, is de ideale temperatuur voor je slaapkamer rond de 18 graden Celsius. Houd je ramen en gordijnen tijdens de middag (wanneer het op zijn heetst is) gesloten, zodat zonnestralen je kamer niet kunnen verwarmen. Het kan handig zijn om een airconditioner of een ventilator te gebruiken zodat je slaapkamer ook ’s nachts lekker koel blijft. Een ventilator is misschien niet zo effectief als een airconditioner, maar het is wel energiezuiniger en leidt minder vaak tot klachten zoals een droge huid, geïrriteerde ogen of een zere keel.

Gebruik de juiste slaapproducten

Net voor je in slaap valt, zakt je lichaamstemperatuur met 1,5 graden. Dit is nodig om in een diepe slaap te komen. Maar tijdens extreem hete nachten lijkt dit haast onmogelijk. Een temperatuurregulerend matras biedt dan een uitkomst. De Diamond Degree topper van Emma maakt gebruik van de geavanceerde technologie waarbij miljoenen grafietdeeltjes in het bovenste gedeelte van het schuim jouw lichaamswarmte geleiden en afvoeren. De Diamond Degree topper van Emma wordt dus minder snel warm in vergelijking met andere matrassen, zodat jij uiteindelijk beter zult slapen.

Een andere verkoelende optie is Emma’s Temp Pad, waarmee je je matras nog koeler (of warmer in de wintermaanden) kunt maken dankzij een watercirculatiesysteem. Stel je ideale bedtemperatuur (tussen 22 en 40 graden Celsius) in met de afstandsbediening. Dankzij de timer functie is je bed al op temperatuur zodra je onder de lakens stapt!

Een warme douche voor het slapengaan

Het klinkt misschien tegenstrijdig als je wilt afkoelen, maar een lauwe douche of een warm bad voor het slapen gaan is een heel goed idee! Dr. Verena Senn: “Door een warme douche te nemen voor het slapen gaan kan je lichaam overtollige lichaamswarmte kwijt, wat het slapen vergemakkelijkt.” Door het warme water zullen je bloedvaten namelijk uitzetten, waardoor overtollige lichaamswarmte makkelijker afgevoerd kan worden. Uit onderzoek kwam naar voren dat een watertemperatuur van 40-42,5 graden Celsius verband houdt met een betere slaapkwaliteit. Neem je douche of bad één tot twee uur vóór je naar bed gaat en geniet van een heerlijke nachtrust!

Leave a Reply