We dromen er allemaal wel eens van, een tweede huisje waar je helemaal tot rust kan komen naast je huidige woning in de drukke stad. Heerlijk! En de vraag hiernaar zal ook wel aardig opgelopen zijn in deze corona crisis waarbij op vakantie gaan nog altijd onmogelijk lijkt. Heeft een recreatiewoning ook jouw aandacht getrokken? Lees dan snel verder!

In dit artikel geven we jou een paar tips en dingen om aan te denken voor bij het kopen van een recreatiewoning. 

Allereerst: de bouw!

Vaak staat een recreatiewoning niet als een huis, het is ten slotte een ‘vakantiehuisje’. Wist je dat, deze woningen volgens de wet ook aan minder eisen hoeft te voldoen? Wij ook niet, maar nu weet je het dus wel en je kan de tip dan ook wel raden; check de bouwkundige staat van de woning goed! Het is namelijk een ontzettende tegenvaller als er uiteindelijk wel nog van alles moet gebeuren aan de woning.

Is de staat van jouw recreatiewoning goed? Dan rest je nog het onderhouden van de woning. Het is aan jou om te zorgen dat de woning in een goede bouwkundige staat blijft. Vooral met het onvoorspelbare weer van Nederland kan het dus wel gebeuren dat je eerst even aan het klussen bent voordat je vakantie kan vieren in jouw vakantiehuisje. Iets om wel rekening mee te houden!

En dan nu: de kosten!

Hoe ga jij jouw recreatiewoning financieren? Je kan natuurlijk een deel eigen geld gebruiken, geld lenen voor recreatiewoning of denk bijvoorbeeld aan een hypotheek. Kortom, genoeg om overna te denken! En dan denk je dat wanneer je de recreatiewoning hebt, dat je er bent, maar dat is dan niet zo.

Nee, je bent niet klaar met alleen de aankoopsom. Er zijn nog meer kosten om rekening mee te houden, denk namelijk aan het betalen van ‘erfpacht’ bij recreatieparken (een soort huur van de grond waar jouw recreatiewoning staat). Of denk aan de vaste bijdrage die je afstaat bij appartementen aan de VvE, kosten van gas, water en energie, kosten van de gemeentelijke heffingen en natuurlijk schoonmaak en onderhoud.

Ben jij klaar voor een recreatiewoning?

Leave a Reply