Er zijn nogal wat verschillen als het aankomt op fraudezaken. Sommige gebeuren uiteraard op kleine schaal terwijl er eveneens enorme tactieken schuilgaan achter andere zaken. Naar eigen zeggen, van de daders, is fraude zelfs een combinatie van psychologie en magie gecombineerd om zo het vertrouwen te winnen van het slachtoffer en zo de beste fraude te bewerkstelligen.

In de geschiedenis zijn vele fraudeurs geweest. Hiervan zijn er een aantal uitgegroeid tot ware legendes, masterminds.

Charles Ponzi

Hij verhuisde van Italië naar de Verenigde Staten en beloofde investeerders gouden bergen en winsten. Wat de investeerders niet wisten is dat Charles dat geld helemaal niet investeerde, maar nieuwe investeerders de vorige bekostigden. Ponzi werd aangeklaagd voor 86 fraudezaken, maar enkel vervolgd voor één. Hij overleed in 1949.

Victor Lustig 

De man die ooit de Eiffeltoren heeft willen verkopen in 1925. Hij deed zichzelf voor als iemand van het ministerie en deed alsof de Eiffeltoren te koop stond. Andre Poisson kocht uiteindelijk de Eiffeltoren maar wist op dat moment nog niet dat het een scam was. Toen het uitkwam durfde hij het niet aan te geven bij de politie uit schaamte… Hij werd uiteindelijk gevangen genomen en geplaatst op Alcatraz.

Marc Stuart Dreier 

Zijn juridische kantoor had cliënten als Jon Bon Jovi en Jay Leno, wat zij niet wisten was dat Marc Stuart Dreier een enorme fraudeur was. Hij had investeerders gedupeerd voor $700 miljoen en kreeg 20 jaar gevangenisstraf. Madoff werd overigens vijf dagen na hem gearresteerd. Die zaken stonden overigens los van elkaar..

James Hogue 

Deze 26-jarige crimineel stal de identiteit van meerdere mensen. Een tijd ging hij door het leven als Jay Mitchell Huntsman die sportief zeer bekwaam bleek te zijn. Raar genoeg was Jay Mitchell Huntsman twee dagen na zijn geboorte overleden. Hogue had zijn identiteit gestolen. Later stal hij ook nog de identiteit van Alexi Indris Santana waarmee hij een beurs op de prestigieuze universiteit Princeton wist te regelen. Hij werd veroordeeld tot 10 jaar cel.

 

‘Matt the Knife’

Zijn site geeft aan dat hij een goochelaar is, maar vroeger was hij veel meer dan dat. Een daadwerkelijke scam-artist die alle trucjes wist om jouw spullen afhandig te maken. Werkt tegenwoordig voor de politie en leert security, scholen alles wat hij weet.

Steven Jay Russel

Kennen we de film ‘I love you, Philip Morris’ met Jim Carrey nog? Steven Jay Russel is de daadwerkelijke hoofdpersoon in dat verhaal. Hij wordt verliefd op een man in de gevangenis en geeft hem een luxe levensstijl terwijl hij een hoge baan bij een verzekeringsmaatschappij heeft weten te krijgen met een fake cv. Hij wordt gepakt en beland in de gevangenis. Uiteindelijk weet hij zijn vrijlatingsborg omlaag te praten, maar wordt ook daar weer voor gepakt. Nu zit hij in de gevangenis van Texas waar hij tot 12 juli 2140 moet blijven…

Leave a Reply