Weet je het nog, dat je jouw auto voor het eerst ophaalde, hoe mooi hij glom en hoe geweldig het voelde toen je voor het eerst het gaspedaal intrapte? Die tijden zijn inmiddels een vage herinnering, en jij bent toe aan een nieuwe auto. Het is voor de meeste van ons geen dagelijkse bezigheid om je auto te verkopen, dus geven wij een aantal tips om dit proces te vergemakkelijken.

Bepaal de waarde van je auto

Er zijn meerdere manieren om te kunnen bepalen wat de waarde van jouw auto is (vaak dagwaarde genoemd). Allereerst zijn er diverse internetsites die een waardebepaling voor je kunnen doen. Let er op dat deze bepaling wel gratis én vrijblijvend is. Een andere optie is het vergelijken van prijzen die worden gevraagd voor overeenkomende modellen. Dit voorkomt dat jij straks geld misloopt of met je auto blijft zitten.

De waarde hangt af van het merk/type, bouwjaar, aantal gereden kilometers en type motor. Houd er rekening mee dat de vraagprijs waarschijnlijk hoger zal zijn dan de werkelijke verkoopprijs. Het seizoen zal ook meespelen. Want zeg nu zelf, een cabrio in de winter is niet zo aantrekkelijk.

Laat je auto shinen

Het oog wil ook wat, dus zorg ervoor dat je auto in opperste staat verkeert. Geef de auto allereerst een grondige schoonmaak. Laat de buitenkant glanzen, haal je spullen uit de auto, stofzuig het interieur en was je ruiten grondig. Je zou eventueel de motor schoon kunnen maken, maar overdrijf dit niet.

De presentatie van je auto is ook belangrijk, een foto zegt namelijk meer dan duizend woorden. Zorg dat je foto’s vanuit meerdere hoeken hebt, en vergeet ook niet om beelden toe te voegen van het interieur. Een rustige achtergrond zorgt ervoor dat je auto benadrukt wordt, denk hierbij bijvoorbeeld aan een foto in de natuur of voor een muur. Tip: kijk eens hoe jouw favoriete merken hun auto’s presenteren.

Verhoog je betrouwbaarheid

Als koper wil je natuurlijk zaken doen met iemand die betrouwbaar overkomt. Hoe kun je het vertrouwen verhogen? Draai allereerst een NAP-certificaat uit om de juiste kilometerstand aan te kunnen tonen. Daarnaast kan het helpen om een APK en onderhoudsbeurt te laten doen (combineren bespaart geld). De koper heeft dan minder kosten in het begin, en dit is wel zo aanlokkelijk.

Ten slotte is het belangrijk om eerlijk te zijn over negatieve punten. Sterker nog: het is zelfs verplicht om de koper op de hoogte te stellen van gebreken. Het is daarbij een pluspuntje als je even alle auto gerelateerde rekeningen verzamelt, zodat je kunt laten zien dat bepaalde onderdelen in ieder geval niet snel defect zullen raken.

Pitch je auto

Als eerste is het belangrijk dat je auto er opnieuw piekfijn uitziet, en dat je alle autopapieren bij de hand hebt om de auto te kunnen verkopen (overschrijvingsbewijs en tenaamstelling). Zoek ook even uit waar de auto overgeschreven kan worden.

Tijdens je promotiepraatje neem je een actieve rol in, waarbij je de koper als het ware een rondleiding door je auto geeft. Hoewel je eerlijk moet zijn over de gebreken, is het beter om hier niet te lang stil bij te staan en je te richten op de positieve punten.

Bied de koper ook een proefritje aan, maar check wel zijn of haar rijbewijs. Hoe leuk de koper ook overkomt, rijd altijd mee. Je kunt eventueel ook een proefritverklaring tekenen. Laatste tip: wijk tijdens het onderhandelen niet van je uiterste verkoopprijs af.

Kortom: er komt best veel kijken bij de verkoop van een auto. Word je al moe van enkel het lezen van de volgende tips?

Kies dan voor het gemak en kijk op www.ikwilvanmijnautoaf.nl/

 

Leave a Reply