Kunstgras is iets wat ik voornamelijk ken van sportvelden. En oh ja, van die hele neppe matten op mijn tante’s balkon. Tegenwoordig is kunstgras veranderd in iets wat niet meer extreem nep er uit ziet en wat pijn doet aan je blote voeten. Het lijkt nu gewoon op een perfecte versie van natuurgras, and I am here for it.

Kunstgras op de sportvelden

Lange tijd werd er gespeculeerd dat kunstgras slecht voor je gezondheid kan zijn. Dit blijkt achterhaald, het is namelijk niet het gras zelf wat schadelijk kan zijn, maar de rubberkorrels die gebruikt worden. Toch concludeert Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat een eventueel risico op kanker door stoffen in de rubberkorrels verwaarloosbaar is. Het mag allemaal wel wat duurzamer, de korrels die worden gebruikt op sportvelden zijn namelijk gemaakt van gemalen autobanden. Dit is niet super duurzaam. Hierom kunnen sportvelden gebruik maken van kurk korrels. Korrels worden gebruikt de vezels van het gras te ondersteunen. Hierdoor blijven de vezels overeind staan, zelfs als er veel gebruik wordt gebruikt van het gras. Kortom, kunstgras voor sportvelden kunnen dus prima!

kunstgras

Kunstgras in jouw tuin

Kunstgras is niet alleen supermakkelijk in de onderhoud – nooit meer maaien, sproeien of bemesten – het lijkt tegenwoordig ook nog sprekend op natuurgras. Het is bijna niet meer van echt te onderscheiden. Er zijn tientallen verschillende soorten kunstgras dus aan keus geen gebrek. Je kan zelfs kiezen in welke richting het gras ‘groeit’. Buiten deze voordelen is het ook veilig voor kids om op te spelen en, als klap op de vuurpijl, is het ook nog eens bestemd tegen alle weersomstandigheden. Je hebt dus het hele jaar rond een prachtig groene tuin, ideaal. Voor het inleggen van het kunstgras wordt, in tegenstelling tot sportvelden, aangeraden om zilverzand te gebruiken. Hierdoor lijkt het kunstgras nog natuurlijker.

Leave a Reply