Vervelend is dat: denk je goed verzekerd te zijn tegen zorgkosten, ontvang je toch een rekening op de deurmat. En niet even voor een paar euro, nee, met een beetje pech gaat het ook nog eens om een echt flink bedrag. Hoe komt dat toch? En, nog belangrijker, kun je dat niet voorkomen?

Kosten die niet gedekt worden door de basisverzekering

Ontvang je regelmatig rekeningen voor zorgkosten, dan zou het goed kunnen zijn dat je alleen een basisverzekering hebt afgesloten. Deze is wettelijk verplicht, dus die moet je ook hebben, maar de dekking is, de naam zegt het al, wel basic.

Voor een bezoekje aan de huisarts of het ziekenhuis hoef je je geen zorgen te maken, deze kosten worden gewoon vergoed. Maar zaken als de tandarts of de fysiotherapeut? Die helaas niet. Heb je geen aanvullende verzekering, dan zal je na een bezoekje aan één van hen dus steeds een rekening ontvangen. De enige manier waarop je dit op kunt lossen, is een aanvullende verzekering afsluiten. Daardoor gaan je maandelijkse kosten omhoog, maar voorkom je wel weer een groot deel van je onverwachte facturen op de mat.

Kosten die vallen onder het eigen risico

Toch ben je er dan nog niet. Er zijn namelijk ook kosten die wél vanuit het basispakket vergoed worden, waar je dus niet eens een aanvullende verzekering voor nodig hebt, maar waar je toch rekeningen  voor gaat ontvangen. Klinkt verwarrend, niet? Dit komt door het wettelijk verplichte eigen risico. Voor een groot deel van de kosten uit het basispakket geldt dat je de eerste kosten die je jaarlijks maakt zelf moet betalen. Dat kan je, na een bezoek aan het ziekenhuis, een vervelend hoge rekening opleveren. Dit kun je bij veel verzekeraars overigens voorkomen door het eigen risico gespreid te betalen. Zo wordt het maximale bedrag aan eigen risico verspreid over het jaar geïnd. Alles wat je niet hebt gebruikt, krijg je daarna gewoon weer terug.

Er zijn ook zaken die buiten je aanvullende verzekering kunnen vallen

Goed, je verspreidt het eigen risico over het hele jaar. Je sluit een aanvullende verzekering af. Dan zit je goed toch? Geen nare verrassingen meer? Nou… Dat valt helaas nog steeds niet uit te sluiten. Ook aanvullende verzekeringen kennen namelijk zo hun limieten. Er zijn vaak maximale bedragen aan tandartskosten vastgesteld, of een beperkt aantal bezoekjes aan de fysiotherapeut.

Zaak is om de voor jou beste zorgverzekering te vinden. Het aanvullende pakket dat het best past bij de kosten die jij per jaar maakt. Kom je vaak bij de fysio? Zoek dan naar een verzekering met een hoge dekking op dit gebied. Vaste klant bij de tandarts? Een uitgebreide tandartsverzekering kan vervelende verrassingen voorkomen. Door een verzekering te vinden die het best past bij jouw individuele situatie, heb je de grootste kans dat je onverwachte rekeningen voorkomt.

 

Leave a Reply