Wat oorspronkelijk een wijntripje naar de Jura zou worden, bleek al snel veel meer dan een lesje in druiven en glazen. Frankrijk heeft zoveel meer te bieden dan je denkt. Laat gebaande paden achter je en ontdek de Jura – een parel vol wijn, kaas en meer.

De Jura is een goudmijn voor wijnproevers. Hier rijd je door een landschap vol wijngaarden, kastelen en dorpen waar de tijd stilstaat, maar de smaken nog volop in beweging zijn. Bereid je voor op een roadtrip waarbij je smaakpapillen flink aan het werk gezet worden.

Arbois – Begin met de echte Vin Jaune

De Jura staat bekend om z’n unieke Vin Jaune (lees: gele wijn). Dat klinkt natuurlijk al bijzonder en dat is ‘ie ook! Bij Domaine Rolet in Arbois zagen we hoe deze wijn op een bijzondere manier rijpt.

Het wijnvat hoeft bij deze wijn niet aangevuld te worden, er zit dus zuurstof in het vat. De Savagnin-druif (waar de wijn van wordt gemaakt) maakt namelijk een gistlaag aan. Het is de enige druifsoort die dit van nature doet. De gistlaag beschermt de wijn en zorgt voor een unieke gele kleur en unieke zoetige geur, terwijl de smaak helemaal niet zoet is. De wijn ligt minimaal zes jaar in een vat, en we hoorden dat Rolet zijn Vin Jaune zelfs acht jaar laat rijpen! Fascinerend om te zien hoe de natuur z’n werk doet.

Fort Saint-Antoine – Tijd voor kaas, Comté kaas

Na de proefglazen met wijn is het tijd om iets te eten, en laat de Jura nou ook bekend staan om de Comté kazen. Bij Fort Saint-Antoine liggen maar liefst 100.000 Comté kazen te rijpen. Hier zagen we hoe deze kazen dagelijks worden gekeerd en ingesmeerd met zout. Vroeger door werknemers, nu door machines. Maar er lopen zeker nog medewerkers rond om de kwaliteit te beheren. Kaasproevers beoordelen elke dag zo’n 200 kazen. En dat met een precisie waar je u tegen zegt!

Comptoir des Docks (& le Voyager) – Diner en ontbijt

Na al die kaas en wijn gaat een goede maaltijd er wel in. Comptoir des Docks is dé plek voor verfijnde vis- en vegagerechten, maar je vind ook zeker heerlijke vleesgerechten op het menu. Combineer dat met een top wijnkaart en je zit helemaal goed. Boven het restaurant vind je Comptoir le Voyager, een knus hotelletje waar je na je diner zo in bed kunt rollen. Makkelijker kan niet. We raden deze twee in één plek zeker aan.

Le Petit Bouilleur – Circulair met likeur

Onderweg naar de volgende wijn-stop, kan je even een bezoekje brenegn aan Le Petit Bouilleur. Hier leer je alles over het hergebruiken van ‘mislukte’ wijn en bier voor het maken van likeuren. Een mooi circulair proces van de eigenaar. Wat overblijft uit zijn distillatieproces wordt gebruikt om de wijngaarden weer vruchtbaarder te maken. Prachtig. Tijdens de proeverij duik je dieper in het proces en leer je over stoffen zoals methanol en propanol – de échte boosdoeners achter je kater.

Chateau d’Arlay – Wijnkasteel

Droomde je vroeger van kastelen en nu van wijn? Dan is Château d’Arlay een bezoekje waard. Hier komen deze twee dromen namelijk samen. En nog specialer: onze koning Willem-Alexander baron is van dit kasteel? En hoewel hij er zelf nog nooit geweest is, voelt jouw bezoek hier natuurlijk als een echte eer. Tijdens de relaxte proeverij ontdek je meer over deze eeuwenoude wijngaarden en verhalen die je nergens anders hoort. Bijvoorbeeld hoe mensen vroeger wijn dronken in plaats van water, omdat water simpelweg niet veilig was. En de creatie van de Macvin, een mix van druivensap en alcohol – ontstaan omdat de werkers tijdens de oogst zelf wat te drinken wilden!

B&B le Clos de la Gourmandière – Volgend verblijf

Een aanrader voor een overnachting die op de route ligt is B&B le Clos de la Gourmandière. Dit charmante verblijf ligt in Saint Lothain, een van de mooiste dorpen van Frankrijk, en vlakbij je volgende wijnavontuur: Château-Chalon.

Château-Chalon – De geboorteplaats van Vin Jaune

Als je op zoek bent naar de ultieme Jura-ervaring, dan is Château-Chalon de plek waar je moet zijn. Hier werd de beroemde Vin Jaune geboren en het dorpje zelf is eentje die je altijd zal blijven onthouden. Bij Maison de la Haute Seille leerden we van de burgemeester zelf hoe je écht wijn proeft en wat de term ‘caudalie’ betekent: de eenheid die aangeeft hoe lang de smaak van de wijn in je mond blijft hangen.

La Semilla Distillerie – Absint krijgt een nieuwe betekenis

Tot slot een bezoek aan La Semilla Distillerie, waar je absint beleeft zoals het hoort. Met koperen distilleerketels en eeuwenoude technieken ontdek je de mysterieuze geschiedenis van absint. Wist je dat de verhalen over hallucinaties pure propaganda waren? Absint moest wijken voor de wijnboeren toen die weer opkwamen na een periode van schaarste. Hier leer niet alleen de waarheid achter Absint, ook leer je het juiste ritueel om absint te drinken – met water, een lepeltje en een suikerklontje.

Hotel du Lac – Aanmeren bij je laatste verblijf

Sluit je trip af bij Hotel du Lac, rustig gelegen aan een meer, vlakbij de Zwitserse grens. Het perfecte moment om even tot rust te komen en de laatste indrukken te laten bezinken. En er staat je een fantastisch ontbijtbuffet te wachten hier.

Leave a Reply