Het kopen van een motor doe je niet zomaar, het moet passen bij het leven dat je leidt. Daarom is het belangrijk dat je geen overhaaste beslissingen neemt en weet waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe of tweedehandse motor. Wij hebben een aantal richtlijnen opgesteld om je op weg te helpen. Stel jezelf in ieder geval de volgende vragen:

Wat voor motor wil ik?

Hoe kies je het merk en type motor dat bij je past? Denk eerst eens na over de reden waarom je een motor wilt kopen. Ga je vooral cruisen door Nederland, heb je zin in avontuurlijke, lange ritten of wil je je aansluiten bij de Hells Angels? En wat heb je daarvoor nodig? Als je bijvoorbeeld op vakantie wilt met je motor is wat bagageruimte en een hoog comfortniveau wel zo wenselijk, maar als je vooral korte trips gaat maken zul je andere wensen hebben. Dit is alles is natuurlijk ook afhankelijk van jouw budget.

Tweedehands of nieuw?

Het grootste voordeel aan een nieuwe motor is dat er in het algemeen weinig mis mee kan zijn (en je garantie hebt), en het niet is ingesteld op de eisen van een vorige eigenaar. Heb je echter wat minder geld te besteden, dan kan een tweedehands motor een prima optie zijn, vooral als je nog niet zo lang aan het rijden bent. Volgens de verkoper zal ook deze motor goed in orde zijn, maar of dit echt zo is moet je natuurlijk wel even goed checken.

Hoe weet ik of de motor in orde is?

Allereerst kijk je naar het framenummer. Is dit weg gevijld? Dan kan de motor zijn gestolen en is het einde deal. Als dit in orde is, is het beoordelen van het uiterlijk van de motor de eerste check. Zijn er roest- en slijtageplekken? Is het frame origineel? En hoe zien de tank, banden, velgen, remmen, wiellagers en de ketting eruit? Kijk ook zeker even goed naar krassen, want dit kan duiden op eerdere valpartijen en wellicht hebben geleid tot schade die je niet op het eerste gezicht kunt zien. De kilometerstand is natuurlijk ook altijd een puntje om rekening mee te houden. Bij twijfel over de echtheid hiervan kun je een externe keuring laten doen. Vraag de verkoper tenslotte even naar (bewijzen van) onderhoud, staat van de banden en waar de motor voor is gebruikt, en check chassisnummer en motornummer. Als je trouwens niet zoveel verstand hebt van motoren, laat dan een keuring doen (kost wel geld natuurlijk).

Hoe rijdt de motor?

Heb je de belangrijkste punten doorlopen en ben je nog steeds geïnteresseerd in een deal? Dan wordt het tijd voor de proefrit. Dit is het allerbelangrijkste punt omdat het de enige manier is om erachter te komen of het de motor van jouw dromen is (vergeet dus vooral je rijbewijs en uitrusting niet). Waar moet je op letten tijdens deze rit? Vraag jezelf af hoe jij je voelt tijdens het rijden, hoe de motor zit en of je hier lang plezier van zult hebben. Test bovendien de versnellingen, het accelereren van de motor en de remmen goed. Ga zowel even over de snelweg als naar de bebouwde kom. Wil je hierna meteen wegrijden naar je huis? Grote kans dat het een goede keuze is. Tijd om te onderhandelen!

Jee, ik heb een motor! Wat nu?

Gefeliciteerd met de aankoop van je motor! Natuurlijk wil je nu direct de Nederlandse wegen onveilig maken, maar vergeet vooral de volgende dingen niet voordat je het gas vol indrukt. Bij het kopen van een motor moet deze altijd op je naam worden gezet. Dit kan bij een motorzaak, maar als je tweedehands koopt zul je het zelf moeten regelen. Ga naar een (groot) postkantoor, en vergeet vooral het kentekenbewijs, overschrijvingsbewijs en legitimatie niet. Regel bovendien een verzekering voor je motor.

Heb je jouw oude motor nog niet verkocht? Op ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl kun je dat veilig doen!

Leave a Reply